Een sprookje als winnares

Aan mij de eer om als vervanger van de door ziekte verhinderde A.L. Snijders de inzendingen van de schrijfwedstrijd van Achterhoek Nieuws en al haar kopbladen te beoordelen. Ik heb me zo goed mogelijk van deze taak gekweten en met plezier de korte verhalen gelezen. Als enig jurylid was ik het na ampel beraad met mezelf eens over de keuze voor het winnende verhaal.

Sommige inzenders pakten de handschoen op en benaderden de kenmerkende stijl van A.L. Snijders. Dan begeef je je op glad ijs – z’n manier van denken en schrijven is onnavolgbaar –, maar ik moet zeggen dat er toch zonder meer geslaagde bijdragen tussen zaten. 

Mooi ook dat enkele verhalen in de streektaal zijn geschreven, wat aansluit bij de inhoud van de prijs voor de winnaar: Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek. Dat bevat immers verhalen die van het Nederlands in het Achterhoeks zijn vertaald. Een goede zaak, vindt de eenmansjury, dat in deze tijden van globalisering de regionale, lokale taal nog steeds een inspiratiebron is voor interessante cultuuruitingen. Wat volgens mij voor alle talen en dialecten geldt: je kunt er dingen in uitdrukken op een manier die in andere talen soms net niet precies is over te brengen. Neem nu dat ene streektaalwoord dat in het (verder in het Nederlands gestelde) verhaal van de winnaar terecht is gekomen.

De jury is van mening dat de winnaar – ik zal het maar verklappen: het is een winnares – een origineel, vindingrijk kort verhaal heeft geschreven. Een sprookje is het. We zitten eind december traditiegetrouw in de donkere dagen rond kerst. Dit jaar zijn die dagen door de pandemie zogezegd nog donkerder. Dan kunnen we wel wat extra licht gebruiken. Het winnende verhaal biedt ons dat. In een interview met Fokke Obbema zei A.L. Snijders: ‘Het leven is een klein spleetje licht tussen twee eeuwige perioden van duisternis.’ Hij citeerde de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov.

Wij citeren winnares Monique Nicole en baden ons in Achterhoeks zonlicht.
Dit is haar verhaal: Een aller-zonnigst sprookje

update 5 januari 2021: Interview met de winnares: https://www.contactzutphen.nl/nieuws/algemeen/339322/een-achterhoeks-zonnetje-uit-rotterdam

© 2020-2021 sander grootendorst