Wie is en wat doet?

natuurvertaler is Sander Jeroen Grootendorst, schrijver, journalist, lezer en vertaler. Bestudeerde toen hij kind was al de flora en fauna in zijn leefomgeving. Las veel zodra hij lezen kon, schreef veel zodra hij schrijven kon. Bezocht de kleuterschool in Amsterdam, de lagere school in Arnhem en Duiven, het gymnasium in Arnhem en studeerde Duitse taal- en letterkunde (bijvak kunstgeschiedenis) in Nijmegen. Luisterde naar strijkkwartetten. Werkte onder meer bij Rijkswaterstaat alvorens officieel journalist te worden, maar was dat in wezen al. Aanvankelijk freelance, toen in vaste dienst (in Arnhem, de Liemers, de Graafschap en de Achterhoek, Zutphen, Deventer en Salland), nu weer vrije lansier, zoals persfotograaf Jan van den Brink onze positie pleegt te omschrijven.

Publiceert geregeld artikelen in tijdschriften en kranten, met name dagblad de Stentor en weekkrant Achterhoek Nieuws (o.a. Contact, Berkelbode). Schrijft stukjes sinds 1992. In de Stentor onder meer wekelijks Natuurlijk Sander (2016-2018), sinds eind 2018 maandelijks in Contact/Achterhoek Nieuws een stukje over mens ✽ natuur en maandelijks een over boeken. Werkte/werkt mee aan diverse boeken, waaronder Sporen van schrijvers en dichters in Overijssel en Gelderland (2006), de hoofdstukken over J.A. dèr Mouw en Willem de Mérode.
Eindredactie onder meer (recent): Nathalie Steffens: De schatten van Bathmen (2019), Eke Mannink: De Senators (2019) en het tijdschrift voor scholieren n.a.v. 75 jaar vrede in Zutphen (2020).

Dichtbundels: De dood evenmin (2003), Veertig ezelsbruggetjes (2010), Zwemles voor de merel (2015)Werkzame bestanddelen (2020) [in revisie].

Geeft performances, lezingen en workshops voor alle leeftijden over literatuur (in het bijzonder poëzie), journalistiek en natuur. Inzetbaar als inleider, presentator of dichter bij bijeenkomsten. Gedichtvoorbeeld: Herstel.

Dit is het YouTubekanaal van Natuurvertaler.
Volg Sander Grootendorst op Facebook en/of Twitter.
Meer informatie, bijvoorbeeld over (eind)redactie/ lezingen/ optredens/  workshops?) Kijk rond op de website, stuur een e-mail naar sander@natuurvertaler.nl en/of vul het contactformulier in.