Het schip

ZUTPHEN – Hoogwater in de IJssel. Het stroomde vorige week tot aan de voeten van het levensgrote beeld van dichter Ida Gerhardt (1905-1997) op de kade. Gewoonlijk bevindt het rivieroppervlak zich een aantal meters lager.

Een paar dagen later was het weidse uitzicht voor even verdwenen. Ida moest aankijken tegen een gigantisch vrachtschip uit Zwijndrecht, van Servische makelij, dat hier lag afgemeerd. Ten gevolge van de hoge waterstand (7,50 meter boven NAP) kwam het 110 meter lange en 11,4 meter brede gevaarte (diepgang 3,65 meter) nog net niet de kade op gedreven.
De gestalte van Ida Gerhardt, met haar 1,65 meter toch al klein van stuk, werd vrijwel aan het oog onttrokken. Maar ze hield zich staande, wachtte op betere tijden waarin ze haar blik weer optimaal zou kunnen richten op de rivier, de brug en de wijk De Hoven daarachter.

Het beeldhouwwerk, van de hand van de Zutphense beeldend kunstenaar Herma Schellingerhoudt, werd in 2018 geplaatst. Gerhardt schreef een gedicht getiteld Het schip, waarvan één schamele regel op een nabije muur te lezen is: “Er stond een kind op de kade”. De tweede regel had er nog wel bij gekund: “ik was het, ik was nog klein”.
Het schip in het gedicht is “met grint en rivierzand geladen”. De Synergy vervoert ‘liquid cargo’ (vloeibare lading).De derde strofe uit het gedicht heeft betrekking op élk groot schip dat bij een beetje hoge waterstand de Zutphense IJssel bevaart: “Met boegbeeld en naam kwam het nader / de ophaalbrug ging omhoog”.
De ophaalbrug gaat vaak omhoog dezer dagen. Hoe hoger het water, hoe vaker.
Gerhardt schreef vaker over schepen. Een ander gedicht is getiteld In het schip. Het begint zo:

Te liggen met gesloten oogen
in ‘t donkere ruim dat ons omvat

Het kost niet zoveel moeite om je voor te stellen dat de kleine Ida zich, met het schip zo pal voor ogen, afvraagt hoe het zal zijn om rond te dolen en te dromen in het enorme ruim van de Synergy.

© 2024 sander grootendorst / Achterhoek Nieuws