Van Felix voor Elizabeth

Dat had Felix Mendelssohn Bartholdy in zijn stoutste dromen niet durven vermoeden: dat 186 jaar na dato meer dan twee miljard mensen gelijktijdig naar een van zijn composities zouden luisteren. Een uur lang on repeat.


De muziek die de militaire kapel onvermoeibaar ten gehore bracht tijdens de processie met de lijkkist van koningin Elizabeth II naar Wellington Arch was de TrauermarschFuneral March zeggen de Engelsen – van de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy. Het uitentreuren herhalen gedurende een uur, van het stuk dat een kleine tweeënhalve minuut duurt, had een welhaast hypnotiserende werking. Alsof de stoet eeuwig zou hebben kunnen doorwandelen.
Oorspronkelijk schreef Mendelssohn het voor (forte)piano als onderdeel van de cyclus Lieder ohne Worte, om precies te zijn het derde deel uit opus 62 (Andante maestoso). Gezegd wordt dat het in 1848 bij de begrafenis van Mendelssohn zelve is uitgevoerd en daarna die functie behield. Zowel de benaming Lieder ohne Worte als Trauermarsch zouden er pas na zijn dood aan zijn gegeven.
Later is dit deel bewerkt voor tal van andere instrumenten/ensembles. Mendelssohn was weliswaar geen Brit, maar wèl een favoriete componist van koningin Victoria, de naamgeefster van het Victoriaanse tijdperk waarnaar de langgerekte plechtigheid met zijn strikte rituelen, verheerlijking, pracht en praal, gisteren zo nadrukkelijk verwees. De compositie ging in 1836 in premiére, een jaar voordat Victoria de troon zou bestijgen, het begin van een regeerperiode die vierenzestig jaar zou duren. Meer nog dan gisteren markeerde haar overlijden in 1901 het ‘einde van een tijdperk’. Muziek heeft het in zich om op majestueuze wijze tijdperken te overleven.

© 2022 sander grootendorst


Als blijk van waardering en ter ondersteuning van natuurvertaler.nl kun je een bedrag naar keuze overmaken:

Betaling geschiedt veilig via iDeal of PayPal
Of rechtstreeks overmaken naar NL96ASNB0707472814 ten name van Natuurvertaler.
Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Vragen, opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.