25 september 2023

natuurvertaler

✒︎literatuur en journalistiek ✒︎ natuur en taal ✒︎©sander jeroen grootendorst

Twee keer Annette

2 min gelezen
Twee keer Annette in Gelselaar. Een korte lezing over de Duitse 19e-eeuwse dichter en schrijver Annette von Droste-Hülshoff. En de bekendmaking van de winnaars van de jaarlijkse poëziewedstrijd.

Mocht een korte lezing houden over de Duitse schrijver/dichter Annette von Droste-Hülshoff (1797-1848) als onderdeel van deze door Arend Heideman opgenomen en gemonteerde film die in plaats komt van het geplande live-poëzieprogramma in het kader van de jaarlijkse Appeldag in Gelselaar. Verder bevat de film de bekendmaking van de winnaars van de dubbele poëziewedstrijd (streektaal en Nederlands) met als thema ‘de bron’. Interessant de toevalligheid dat de winnaar in de categorie Nederlandse gedichten ook Annette heet. Annette Akkerman uit Maarssen om precies te zijn. Ze schreef een gedicht over de (gele) kwikstaart. Het deed mij denken aan het gedicht ‘Het aards geluk’ van Ida Gerhardt, waarin eveneens een kwikstaart zijn opwachting maakt – een kwikstaart die ‘naar onze namen komt vragen’.
Hopelijk kan de lezing over ‘Droste’ (zoals de Duitsers haar eerbiedig noemen) de belangstelling voor haar leven en werk in Nederland weer wat aanwakkeren.

In het filmpje begint het lezinggedeelte bij 7.07 min. https://youtu.be/_HjwIUy-0c0?t=427
sander grootendorst © 2020


Als blijk van waardering en ter ondersteuning van natuurvertaler.nl  kun je een bedrag naar keuze overmaken:

Betaling geschiedt veilig via iDeal.
Of rechtstreeks overmaken naar NL96ASNB0707472814 ten name van Natuurvertaler.
Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Vragen, opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.

 

About The Author

Copyright © Alle rechten voorbehouden. | Newsphere door AF themes.