Een bezoekster van de Remigiuskerk in Steenderen kwamen twee molens op een schilderij van Herman Dijkjans uit 1935 bekend voor.
Ruim honderd werken van de Zutphense schilder Herman Dijkjans (1889-1966) waren tentoongesteld in de Steenderense Remigiuskerk. Het grootste, waarop die kerk zelf is afgebeeld, hing boven de balie waar je ook koffie kon krijgen. De man die de tentoonstelling had ingericht zocht naar de koffiefilters. Hij vertelde dat bezoekers hem interessante informatie over de schilderijen hadden verteld, vooral omdat ze de afgebeelde locaties herkenden.
Niet toevallig waren op het overgrote merendeel van de schilderijen taferelen te zien uit Steenderen en omgeving. Lang niet altijd was bekend waar Dijkjans exact had gestaan om een van zijn als expressionistisch impressionistische werken te maken, alleen ongeveer.
Wij waren er op de afsluitende zondag. Een flink aantal schilderijen was voor het eerst tentoongesteld voor een groter publiek, ze kwamen uit privébezit. Volgens een bezoekend collega van Dijkjans viel dat aan de slechte onderhoudstatus van sommige ervan af te leiden. Normaliter hangen ze waarschijnlijk in woonkamers of op de gang. Waaruit dan ook weer valt af te leiden dat het veelal om geliefde afbeeldingen gaat. Kunstwerken als huisgenoten.
Twee mannen stonden te gissen welke twee windmolens Dijkjans in 1935 had afgebeeld op een schilderij dat pas onlangs bij een veiling was opgedoken (en inmiddels weer in privébezit is). “Zijn het die van Steenderen en Rha?” “Lijkt me niet, die staan in werkelijkheid veel verder van elkaar.”
Bezoekster Lotte van Dam kwam tussenbeide. “Ik denk dat het de twee Vordense molens zijn. Ze staan helemaal in het groen, de wijk is er later omheen gebouwd.”
De Hackfortse Molen en Molen De Hoop zijn allebei negentiende-eeuws. Ze bevinden zich aan de westkant van het dorp, in het verlengde van landgoed Hackfort. Bij de na-oorlogse bouw van de Molenwijk is rekening gehouden met de windmolens. De driehonderd meter ertussenin zijn open gehouden. Daar loopt de Hertog Karel van Gelrestraat, begeleid door een brede grasstrook. Maar een foto maken zoals Dijkjans destijds een schilderij lukt niet meer, de huizen staan in de weg. Alleen als je doorloopt naar de Vordense Beek en dan een stuk oostwaarts, kun je de wieken van beide molens met beide ogen aanschouwen.
De Hackfortsche Molen is wel nog steeds een wind- én blikvanger voor wie over ’t Hoge (de vroegere Hackfortscheweg) Vorden binnenkomt – zo heeft Dijkjans hem ook vastgelegd. De Hoop zie je pas later.
Heb het schilderij zondag alleen even snel met mijn telefoon gefotografeerd. Hoop binnenkort een betere foto te plaatsen.
© 2023 sander grootendorst/ Natuurvertaler