Talent voor compassie

Zutphen maakt de laatste tijd nadrukkelijk reclame voor zichzelf als gemeente van talenten. Die heb je hier inderdaad in alle soorten en maten. En nieuwe talenten zijn welkom, overal vandaan. Talent valt vaak samen met passie. Ik heb er voor het dagblad waarvan ik medewerker ben vaak over mogen schrijven.
Uiteraard heeft Zutphen niet méér talent, niet méér gepassioneerde inwoners dan andere gemeenten in deze gecompliceerde, prestatiegerichte wereld. Waar lang niet iedereen de vaardigheid heeft om mee te komen. Of de wil. Denk aan ouderen met dementie. Of aan jongeren die afhaken in het veeleisende onderwijssysteem. Er zijn veel voorbeelden. Over hen heb ik eveneens vaak geschreven.
Het moet denk ik óók het grote talent van Zutphen zijn om compassie en geduld te hebben met iedereen, jong of oud, die buiten de boot valt. Over die vaardigheid, dat mededogen, beschikte Zutphen al door de eeuwen heen. Het heeft zijn huidige status als gewaardeerde provinciestad er mede aan te danken. Dat talent verdient het om te worden gekoesterd, en vooral: verder te worden uitgebouwd.
Talent, passie, compassie.
Verbeter de wereld, begin in…
Zutphen, stad van compassie.

© sander grootendorst 2018

Geef een reactie