Nieuw Geitenpersje

 

Foto Heidi Touw

De presentatie van de 41e uitgave van De Geiten Pers had plaats in coronatijd. Geen volle Brummense boekwinkel dit keer, maar de sobere zolder van Huis te Eerbeek. Geschikte locatie, in het landhuis woonde het echtpaar Max en Anna Weber-van Bosse, biologen, en vlakbij woonde het echtpaar Mankes-Zernike, hij, Jan, schilder, zij, Annie, de eerste vrouwelijke predikant van Nederland. Ze hebben elkaar gekend en gesproken. Uitgever Marguerite Tuijn ging ter inleiding kort in op de aanwezigheid van twee landelijk bekende duo’s op steenworp afstand van elkaar in Eerbeek.
Josha Zwaan beschrijft in het nieuwe ‘Geitenpersje’ een wandeling en gesprek tussen Jan en Annie zoals die zich ruim honderd jaar geleden (Mankes stierf in 1920 op jonge leeftijd) kunnen hebben voorgedaan. ‘Dood Snipje’ is een schilderij van Mankes.
Bijna alles wordt interessant wanneer je je erin verdiept, stelt Josha Zwaan. In de Geiten Pers-uitgaven gaat het, gezien de beperkte omvang, altijd om een geconcentreerde verdieping. Maar wel per definitie een leeservaring waarvoor je de tijd kunt nemen: het boekje is immers maar dun. ‘Geconcentreerde verdieping’ is bovendien bij uitstek van toepassing op de werkwijze van Jan Mankes. Het gold óók voor de presentatie vrijdagmiddag zelf, met uitzicht door de ramen op het omringende park-in-herfsttooi. Noodgedwongen weinig bezoekers, en zelfs geen thee,  koffie of wijn. Maar wel, om met de dichter Ida Gerhardt te spreken, opperste aandachtigheid.

Josha Zwaan: Dood Snipje. Jan en Annie Mankes in Eerbeek. Met illustraties. 8,50 euro.
Meer info: geitenpers.nl
IJs, weder en coronamaatregelen dienende, verschijnt in december het 42e Geitenpersje.