Het gedicht Zutphens Welkom, in 2009 geschreven door toenmalig stadsdichter Ton Luijten, is op muziek gezet door Jetse Bremer. Premiére: 14 oktober, jubileumconcert Zutphens Mannenkoor. Met cello en piano.
Het Koninklijk Zutphens Mannenkoor viert zijn 125-jarig bestaan een jaar na dato met een jubileumconcert in de Buitensociëteit. Met als opvallend ingrediënt een speciaal voor de gelegenheid op muziek gezette tekst van ex-stadsdichter Ton Luijten. “Ons cadeau aan Zutphen.”
“Feitelijk zijn we al 126 jaar, maar door corona was in 2021 geen concert mogelijk”, zegt bestuurslid Wally van Gils. Hij heeft de organisatie van de jubileumactiviteiten op zich genomen. “En we vieren natuurlijk ook dat we honderd jaar koninklijk zijn”, vult voorzitter Ben Winterman aan. “Nou ja, 101 jaar dus.”
Het predikaat ‘koninklijk’ kreeg het koor toegewezen bij het 25-jarig bestaan. Toenmalig burgemeester Dijckmeester had daar de hand in. “Hij was een groot fan van het koor.” Het koor vervulde in de lokale samenleving een belangrijke rol, luisterde tal van officiële momenten op. Een rol die overigens zeker niet is uitgespeeld, maar anders wordt ingevuld. “We gaan met de tijd mee.”
Van Gils: “Er zijn maar een paar Nederlandse mannenkoren ouder dan het onze. We hebben het al die tijd volgehouden, destijds begonnen met 38 leden en in 2019 hadden we er ook weer 38. In de coronatijd zijn er helaas wel wat leden afgehaakt.” Daar komen niet zo makkelijk anderen voor terug. Een probleem waar vele verenigingen mee te kampen hebben.
Hoe kun je het beste nieuwe leden werven? Flyeren helpt, recentelijk deed het koor dat in de nieuwe wijk Noorderhaven. Het handigst is als iemand je persoonlijk over de streep trekt. Winterman: “Bij mij ging het zo: Een lid van het koor was op bezoek bij de buurman en die riep over de schutting: ‘Ben, je houdt toch zo van zingen? Dat kan bij het Zutphens Mannenkoor!’ Als je eenmaal hebt ervaren wat het betekent om bij het koor te zijn, wil je niet meer weg.”
Dat blijkt: vorig jaar zijn acht jubilarissen gehuldigd. Zes van hen waren 25 jaar lid, twee zelfs 40.
Van Gils, zelf ruim een kwarteeuw koorlid: “Ik heb lang in de recreatie gewerkt, dat houdt in dat je bezig bent als anderen vrij hebben en dan word je geen lid van een vereniging. Toen ik later meer vrije avonden kreeg, ben ik bij het koor gegaan. Er was een ledenwerfactie vanwege het honderdjarig bestaan, je kreeg er koorscholing bij. Dat leek me een mooie gelegenheid om te starten.” Het maakt niet uit op welke leeftijd je met zingen begint. “Hoge kosten heb je ook niet, want je stem is je instrument en dat draag je altijd bij je.” Zingen is gezond, dat staat buiten kijf. “Het verruimt je geest, maar ook fysiek heb je er veel voordeel van. Ik kan het als longpatiënt weten”, zegt Winterman.
Zingen kun je in je eentje, maar samen is veel leuker. “Wij zijn een zang- en een vriendenclub.” Na elke repetitie – dinsdagavond in de Bornhof – is er een nazit. Er worden fietstochtjes georganiseerd, zangreisjes naar het buitenland, en er is sowieso aandacht voor elkaar, ook buiten het zingen om. “Met corona was dat natuurlijk lastig, met zoomen hebben we het ondervangen. Quizjes gedaan bijvoorbeeld.” Dirigent Mariette Effing was daarbij een grote animator. “Ze was net vóór corona aangetreden, als eerste vrouwelijke dirigent van ons koor ooit – afgezien van soms een vervanging. Ze heeft een verfrissende invloed, neem alleen al de kleding. We gaan in spijkerbroek en sportief overhemd het podium op. Zij wil dan weten welke kleur stropdas we erbij doen, zodat ze haar kleding kan aanpassen. Zouden wij als mannen toch niet zo gauw aan gedacht hebben.”
“De pakken die we hadden, daar kunnen we ons niet meer in vertonen, helemaal niet als jarige”, beseft Van Gils. Vandaar de nieuwe outfit. “We willen ook jonge mensen inspireren. En van het eenrichtingsverkeer bij zo’n concert willen we ook af, we betrekken het publiek erbij.”
Het repertoire varieert ‘van Mozart tot Elvis’. Korte stukken voeren de boventoon. Het was Mariette Effing die het idee opperde om bovendien een recente Zutphense tekst op muziek te laten zetten. Winterman: “We kwamen uit op Een Zutphens welkom van voormalig stadsdichter Ton Luijten. Ik ken zijn weduwe Margriet, zij reageerde enthousiast.” Luijten, overleden in 2015, droeg het gedicht voor op een bijeenkomst voor nieuwe inwoners in 2009.
“Het is een cadeau van ons koor aan de Zutphense samenleving”, zegt Van Gils. “Als andere muziekgezelschappen het willen uitvoeren, krijgen ze van ons de partituur.” Jetse Bremer schreef het nu voor koor, cello en piano. Het nieuwe internationale cello-octet van de Zutphense cellist Jeroen den Herder doet aan het jubileumconcert in de Buitensociëteit mee. Evenals pianist Ruben Tekelenburg (31), ook Zutphenaar. De Zutphense zangeres Ivette van Laar en haar leerling Jan Nooij (bariton) maken de lijst van musici compleet. Van Gils: “We willen er een echt Zutphens feestje van maken.”
Vrijdag 14 oktober 20.00 uur. Hanzehof, Buitensociëteit. Kaarten 15 euro (incl. consumptie). Verkrijgbaar aan de kassa of via hanzehof.nl en bij de leden: vangilswally@gmail.com.
© 2022 sander grootendorst / Achterhoek Nieuws