Mondriaan en Harkema

De tentoonstelling ‘Naar de natuur’ in museum Flehite toont landschappelijk werk van Piet Mondriaan (1872-1944) voordat hij abstract ging. Werk van kunstenaar Annemieke Harkema (1958) sluit daar wonderwel bij aan.

‘Naar de natuur’ in museum Flehite in Amersfoort voelt als ‘in de natuur’, als wandelen door een bos of langs het strand. De tentoonstelling laat werk van Piet Mondriaan zien uit de periode voordat hij abstract ging en beroemd werd. Je ziet hem als het ware, heel traag, een aanloop nemen naar de toekomst. Van de stijl van de Haagse School naar de stijl van de metropool. Eerst schilderde hij de bomen zoals zijn oom Frits, die er ook wat van kon, later liet hij ze langzaam maar zeker opgaan in lijnen en vlakken. De tentoonstelling stopt als hij op het punt staat het landschap volledig te vervangen door het rechthoekige. Al schilderde hij ook daarna nog wel af en toe een ‘ouderwets’ landschapje. Het gevaar van hineininterpretieren ligt op de loer: is in het schilderij dat hij maakte van Winterswijk met zijn Jacobskerk niet al een eerste vleugje non-figuratief waarneembaar?
O, trouwens, de tentoonstelling houdt daar helemaal niet op. Op zolder zijn enkele kunstenaars vertegenwoordigd die zich door Mondriaan hebben laten leiden. De grote vitrine is gevuld met tekeningen en vondsten van Annemieke Harkema, voor wie net als lang geleden Piet het riviertje de Gein een inspiratie vormt. Ze woont in Piets geboorteplaats Amersfoort. In haar boek Natuur getekend is een werk uit 1981 afgebeeld (verf en papiercollage), getiteld Achterhoek, en je bent geneigd te denken dat het in de buurt van Winterswijk kan zijn, waar Mondriaan in zijn jonge jaren enige tijd woonde. Maar ook dat is ‘hineininterpretieren’. Ontroerend zijn de kleine zwartwit-foto’s in de vitrine: gemaakt door haar vader met wie ze door het landschap tussen Amsterdam en Amersfoort zwierf, een landschap dat nadien onherkenbaar is volgebouwd. Er liggen ook eieren van weidevogels die daar al lang zijn weggetrokken. Maar gelukkig zijn er kunstenaars en mooie exposities.

Werk van Annemieke Harkema in museum Flehite

© 2022 sander grootendorst


Als blijk van waardering en ter ondersteuning van natuurvertaler.nl kun je een bedrag naar keuze overmaken:

Betaling geschiedt veilig via iDeal of PayPal
Of rechtstreeks overmaken naar NL96ASNB0707472814 ten name van Natuurvertaler.
Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Vragen, opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.