Een mediterraan in Zutphen

Hij/zij is klein, maar komt van ver. Insecten van rond de Middellandse Zee trekken noordwaarts, zoals ook deze blindwants, nu nog vrij zeldzaam, maar weldra zo algemeen als de soort die inmiddels een Nederlandse naam kreeg: de mediterrane blindwants. Dit nog minusculere type (foto) krijgt er ongetwijfeld binnenkort ook eentje. Het moet het nu nog stellen met alleen een Latijnse naam: Dicyphus bolivari.
Van origine thuis in de vochtigere delen van onder meer de Canarische Eilanden heeft het beestje het, meeliftend met de wind en/of misschien wel een menselijk vervoermiddel het tot Zutphen geschopt. Het aantal waarnemingen in de rest van Nederland neemt toe. De bolivari is het toeristenstadium voorbij, hij blijft hier wonen. In het verre zuiden leeft de soort op wilgenroosjes en het wonderlijke is dat deze Zutphense meneer of mevrouw in een stadstuintje (door de vele regens vochtig) stipt een toevallig exemplaar van het harig wilgenroosje heeft weten te lokaliseren, dat hier als zaadje is aan komen waaien.
In de natuur waait en vliegt alles duizenden kilometers ver alle kanten op, er zal best vaak het een en ander misgaan, maar de beoogde partners vinden elkaar uiteindelijk toch. Het wantsje maakte in Zutphen niettemin een nog wat verdwaalde indruk.

© 2024 sander grootendorst


Als blijk van waardering en ter ondersteuning van natuurvertaler.nl kun je een bedrag naar keuze overmaken:

Betaling geschiedt veilig via iDeal of PayPal
Of rechtstreeks overmaken naar NL96ASNB0707472814 ten name van Natuurvertaler.
Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Vragen, opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.