Boekpresentaties

Hoeveel kilo zou het wegen? Vrijdag woonde ik in het luxueuze Grand Hotel aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam de presentatie van een kloek en kleuurijk boek over beeldend kunstenaar Erik Renssen bij. Zijn werk is in trek bij kunstliefhebbers over de hele wereld, bij de presentatie waren galeriehouders uit Florida en Taipeh aanwezig. Een van de in het hotel tentoongestelde werken is alweer verkocht aan een verzamelaar uit Libanon.
   Renssen werd in Deventer geboren en groeide op in Zutphen. Vandaar dat ik me namens de Stentor in het gezelschap had begeven. De bijeenkomst was rijk van drank, hapjes en geanimeerde gesprekken. Toespraken waren er van de schrijver van het boek en een bestuurslid van de stadsdeelraad. We werden omringd door kunstwerken van Renssen, schilderijen vooral, maar ook een bronzen stierenkop waarvan de gouden hoorns zich spiegelden in het zwart van de piano ernaast. Een verwijzing naar de minotaurus van de oude Grieken. De moderne kunstenaar verloochent zijn wortels niet. Invloed gaat door eeuwen heen.

   Met het boekwerk in mijn tas en niet te veel drank in mijn lijf – ik moest nog werken –, toog ik huiswaarts.

   De volgende dag was ik opnieuw bij de presentatie van een boek. Nu op het terras van pannenkoekenrestaurant Reuvershoeve ten zuiden van Zutphen. Over de spookboerderij die hier in 2010 afbrandde, schreef Manon Sikkel een kort verhaal, uitgegeven in de Brummense Geitenpers-reeks. We stonden met een klein groepje in de zon, dronken één biertje, voerden geanimeerde gesprekken onder meer over de eeuwenoude spookeik – twee stemmige zwartwit-foto’s daarvan staan bij het verhaal afgedrukt. In de wei speelden kinderen bij de ezels. Marguerite Tuijn van de Geitenpers hield een erg korte toespraak, overhandigde het eerste exemplaar aan de auteur. Enkele aanwezigen vroegen haar of ze het hunne wilde signeren. Het is geen boek, maar een boekje, het weegt bijna niets. Het is zonder meer ook een aantrekkelijk object voor verzamelaars. Ik heb er zelf een handvol van. Er zijn er die de hele Geitenpers-collectie tot hun bezit mogen rekenen. Al zitten daar waarschijnlijk geen verzamelaars uit Florida, Taipeh of Libanon tussen.

© 2015 sander grootendorst
© 2015 de stentor

Geef een reactie