Bergmann

was vandaag voor de circa duizendste en tevens allerlaatste keer bij muziekhandel Bergmann in Arnhem. De winkel gaat op 1 september na 99 jaar dicht. Tot en met die dag uitverkoop. Bergmann leeft voort in mijn verzameling, en nog vijf cd-exemplaren toegevoegd vandaag. Zo veel mooie muziekontdekkingen gedaan daar.
Ik gebruik internet om dit te melden in het besef dat Bergmann zonder internet de 100 jaar moeiteloos had gehaald.
De eveneens zeer vaak gefrequenteerde bibliotheek een paar panden verderop is al gesloten, maar goed: die verhuist naar een andere locatie. In de vroegere boekhandel daar weer naast zit een outlet-store, maar goed: de boekhandel trad toe tot Selexyz en verplaatste zich naar het oude postkantoor. Vlakbij De Slegte – waar de deur vorige maand voorgoed op slot ging (ook die winkel leeft voort in mijn verzameling).
De Slegte stak over naar het oude postkantoor en werd samen met Selexyz Polare. Moeilijk omdat niet als Parole uit te spreken.
Eerder deze week in de krant het bericht dat De Bijenkorf gaat sluiten. Mijn moeder werkte er ooit op de afdeling boeken en schrijfwaren, die voortleven in mijn verzameling. Ze is nu definitief haar baantje kwijt, maar zou er niet rouwig om zijn, ze vond het geen leuk werk.
Je kon er nog heel lang cd’s kopen, maar die zijn nu weg. Jazz-cd’s met mijn vader, een hele reeks Duke Ellington, die speel ik nog wel eens. Heb er vanmiddag wat schrijfwaren gekocht; cadeautjes. Wellicht voor het laatst.
Ik heb niet zozeer de stad verlaten, ik kwam er nog af & toe – de stad heeft mij verlaten.

ⓒ sander grootendorst

Geef een reactie