Ga naar de inhoud

Muzecollectief in de Buitensociëteit



Inspirerend vakmanschap

Josine Hulshof (accordeon) en Boukje Musch (klarinet) spelen Bulgar aus Odessa. Een van de stukken  tijdens het eerste lustrumconcert van het Muzecollectief, een verzameling muziekdocenten met als thuisbasis de Muzehof in Zutphen. Daar waren de meesten van hen tot vijf jaar geleden in vaste dienst, maar bezuinigingen in de cultuursector eisten hun tol. De docenten kwamen echter niet op straat te staan, ze gingen door als zzp’er, en ze richtten bovendien, op basis van wat ze al samen hadden, het Muzecollectief op. ‘We hebben van de nood een deugd gemaakt,’ zei voorzitter en zangdocent Ivette van Laar bij de opening van het concert zaterdag in de Buitensociëteit.
Presentator Emile Engel, tevens pianodocent, stipte vrijdag in de Stentor twee keerzijden aan van het op zichzelf geslaagde concept. Ten eerste is het een stuk moeilijker geworden voor financieel minder bedeelden om muziekles te volgen. Om zelf het hoofd boven water te houden, moesten de zzp’ers immers de prijzen verhogen. Ten tweede hebben de docenten van minder gangbare, maar wel mooie – en in orkesten veel gevraagde – instrumenten als hobo en fagot het moeilijk gekregen. Het zou jammer zijn als die instrumenten van het toneel verdwijnen.
23 van de 28 Muzedocenten waren zaterdag in de Buitensociëteit van de partij. Geen hobo en fagot inderdaad, wel een inspirerend collectief aan andere instrumenten, inclusief de menselijke stem. Steeds in wisselende samenstellingen traden ze op. Klassiek – van Franz Schubert tot Daan Manneke – voerde de boventoon, maar folk (klezmer), jazz, kleinkunst en variéte waren ook vertegenwoordigd. Volgens Engel zijn de verschillen tussen de genres tamelijk kunstmatig, helemaal als je de indeling beziet met het oog op een van de belangrijkste functies van muziek: het uiting geven aan en overbrengen van emoties.
De Buitensociëteit kon zoals altijd alle emoties en muzieksoorten moeiteloos aan. ‘Het is en blijft een van de mooiste zalen van het land,’ zegt Engel.
Aan het slotstuk namen alle 23 docenten deel. Het was een combinatie van de muziek die in de vorige eeuw is gebruikt voor de Grolsch-reclame ‘vakmanschap is meesterschap’ (componist Clous van Mechelen) met ABBA’s Thank you for the music. In de praktijk bleek het ook, en vooral, een combinatie van muziek en plezier maken. De zaal galmde nog lang na van zoveel vrolijk vakmanschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *