Kaboem, klabaats!

De jaarlijkse kunstroute over landgoed Enghuizen is dit jaar een modderige aangelegenheid. Kaboem! Daar gingen we al bijna onderuit. Wie de vier kilometer lange tocht weet te volbrengen, wordt beloond door het aanzicht van in totaal drieëndertig kunstwerken. En door muziek en poëzie.

Hans Mellendijk (links) draagt zijn gedicht voor. Collega Bert Scheuter haakt in bij het refrein, dat uit slechts twee woorden bestaat.


Klabaats! Weer een bijna-glijpartij. Maar we zetten door. Ruim over de helft van de route – voor wie bij 1 begint – bevindt zich uitspanning De Klevenhorst en elke zondag treden daar dichters op in gezelschap van een muzikant. Afgelopen zondag vierden de dichters Hans Mellendijk en Bert Scheuter en de gitarist/liedjesschrijver/zanger André van Gessel onder het gebladerte in de tuin het feest van de kleinschaligheid, als tegenhanger van de rumoerige wereld. Daar gingen hun, grotendeels in de streektaal gebrachte, teksten dan weer wel over. Maar ze namen er tegelijkertijd afstand van. Mellendijks gedicht Kaboem, klabaatsj! bezingt “sterke verhalen uut de Eerste Weltkrieg”. “Een onmunig groot kanon dat alderbastend/ wied kon schieten.” Voor het refrein (“Kaboem, klabaatsj!”) riep hij de hulp van zijn maat Bert Scheuter in. Gezamenlijk maakten ze het kanon onschadelijk, namen ze de oorlogsdreiging weg. That’s what’s friends are for. That’s what poets are for.

Een fragment van het optreden:

Op de terugweg kwamen we erachter dat je de poëzielocatie ook kunt bereiken zonder blubberschoenen op te lopen. Goed om te weten voor zondag 19 mei, dan mag ik hier gedichten voordragen. Maar eerst nog op 12 mei Anna Wiersma en Pieter Bas Kempe. Met als muzikant van dienst Henk Hilferink (gitaar en zang). Tussen 13.30 en 15.30 uur. Wie weet is de wandelroute dan inmiddels opgedroogd.

© 2024 sander grootendorst (tekst, foto) / lotte van dam (video)