Inkeer

In verband met overleg was ik zaterdag op minstens anderhalve meter afstand van de anderen in Dat Bolwerck in Zutphen. Terloops kon ik een blik werpen op een deel van de expositie ‘Snelheid verstilt’ van Pauline Nijenhuis, die ten gevolge van de corona-uitbraak maar door weinigen is gezien; Dat Bolwerck zit officieel dicht.
Ik interviewde Pauline Nijenhuis voor de Stentor begin maart nog in het decor van een vorige expositie.
De thematiek van ‘Snelheid verstilt’ (het fotografische ogenblik versus borduur- en schilder-uren) kreeg door de pandemie een extra lading, beter gezegd: een soort van bevestiging. De rat-race kwam de afgelopen weken wereldwijd tot stilstand. De foto’s werden als het ware overal vervangen door borduurwerk. Of je wilde of niet, je móest langer stil blijven staan bij de dingen, bij de manier waarop je leefde. De pandemie had en heeft enerzijds tragische gevolgen, maar anderzijds ervoeren velen het tragere, natuurlijkere tempo niet als onaangenaam. Er was opeens meer tijd.
Welke expositie er ook in Dat Bolwerck plaatsvindt, op een of andere manier lijkt die extra tijd, dat natuurlijkere tempo, daar altijd te voorradig te zijn. Ik ervoer het al zo vóór ‘corona’. In de diverse zalen en vooral in de tuin, die wordt begrensd door de middeleeuwse stadsmuur, komt de alsmaar doordraaiende buitenwereld even tot inkeer. In de schaduw van de weldadige appelboom.
Het is niet zozeer een meditatieve als wel een filosofische ruimte, die tijd biedt om na te denken. Niet alleen ten tijde van het uitgaansverbod, maar juist ook nu de coronamaatregelen worden versoepeld en je voelt dat de rat-race weer gaat beginnen.
Het doet goed om tot bezinning te komen op het scherpst van de snede waar ook de kunstwerken van Pauline Nijenhuis zich bevinden. In Dat Bolwerck precies op de juiste plaats.

sander grootendorst © 11 mei 2020


Als blijk van waardering en ter ondersteuning van dit blog,
natuurvertaler.nl en Vlinderwerk Poëzietheater kun je een
bedrag naar keuze overmaken:

Betaling geschiedt veilig via iDeal.
Of rechtstreeks overmaken naar NL96ASNB0707472814 ten name van Natuurvertaler.
Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Vragen, opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.