Ga naar de inhoud

Wat ons scheidt is wat ons bindt (blog)

2024


Onverdroten
Gisteren in de VS helaas een vervelende set-back op weg naar een betere wereld, maar we gaan onverdroten door. Op kleine schaal, maar die maken samen een grote. Bijvoorbeeld deze week door artikelen op te tekenen voor tijdschrift (Oer) en krant (Achterhoek Nieuws), de weerslag van fijne gesprekken met bevlogen niet-egocentrische mensen voor wie liefde en kennis een drijfveer zijn. NB: In het boek over Terborg bestuderen de auteurs met aandachtigheid het verleden, de auteur van het boek over de landbouw richt zich hoopvol op de toekomst.


7 november 2024


De aristocratie van het hart
»Ik wantrouw Grote Mannen. Ze scheppen een woestijn van uniformiteit om zich heen en vaak ook een plas bloed… Wel geloof ik in aristocratie… Geen aristocratie van macht, gestoeld op rang en invloed, maar een aristocratie van de gevoeligen, de attenten en de dapperen. De leden ervan zijn te vinden in alle naties en klassen, en door alle eeuwen heen, en er is een geheime verstandhouding tussen hen wanneer ze elkaar ontmoeten. Ze vertegenwoordigen de ware menselijke traditie, die ene permanente overwinning van ons eigenaardige ras op wreedheid en chaos. Duizenden van hen zijn onbekenden, een paar zijn grote namen. Ze hebben gevoel voor anderen en voor zichzelf, ze zijn attent zonder kieskeurig te zijn, hun lef is geen opschepperij maar de kracht om te volharden, en ze kunnen tegen een grapje… Hun tempel is het heiligdom van de genegenheden van het Hart, en hun koninkrijk, hoewel ze het nooit bezitten, is de wijdopen wereld« (E.M. Forster, 1951, vertaling natuurvertaler).

31 oktober 2024


Herfstlandschap met rode libel

24 oktober 2024


Letters en dieren
Het is Dierendag vandaag, ook voor de kortschildkever. Vanmiddag in de Walburgiskerk de opening van een expositie over Letters, mede georganiseerd door de Historische Vereniging Zutphen. In het kader van het themajaar ‘Gedrukt in Zutphen’. Ik mag dan iets vertellen over letters en dieren.

4 oktober 2024


Sieraad
»There is a kind of sadness that comes from knowing too much, from seeing the world as it truly is. It is a sadness of understanding that life is not a grand adventure, but a series of small, insignificant moments, that love isn’t a fairy tale, but a fragile, fleeting emotion, that happiness is not a permanent state, but a rare, fleeting glimpse of something we can never hold onto. And in that understanding,there is a profound loneliness, a sense of being cut off from the world, from other people, from oneself«
(Virginia Woolf).
Hier ben ik het mee oneens. »Small, insignificant moments« maken het leven interessant en waardevol. Het in sommige religies gepropageerde niet-weten lijkt mij een troefkaart die je in handen geeft van de machthebbers terwijl je jezelf onnozel houdt. Je ontneemt jezelf bovendien de blik op schoonheid en troost. Maandag meidoornkielwants waargenomen in een bos bij Wichmond. Een sieraad voor zijn leefomgeving. Er valt nog zoveel moois en belangrijks te weten.
17 september 2024


Haikuvlinder

In de zonovergoten tuin van boekhandel Jansen & De Feijter in Velp gaf collega-Dichter des Achterhoeks Helma Snelooper een oefensessie haiku, waarbij je wordt geacht je te houden aan willekeurig aandoende regels die zijn overgewaaid uit Japan. Soort poëziespelletje. De opdracht luidde er eentje te schrijven over wat je waarneemt gecombineerd met het thema seizoen.

Kolibrievlinder
gebruikt roltong als lasso
zomerse dagen 

Nog een vlinder deze zaterdag: Geen koninginnenpage, of, nog beter, koningspage. Of monarchvlinder. Onder de bezoekers van de plechtigheid waarbij de Zutphense stadsarcheoloog Michel Groothedde vanmorgen in de trouwzaal van het oude gemeentehuis werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau bevond zich een dagpauwoog.
14 september 2024


Het gedicht De gedaanteverwisseling dat ik op 7 september mocht voordragen tijdens de Avond van de Poëzie in het Zutphense filmhuis Luxor, conform de opdracht beginnend met een regel van de honderd jaar geleden geboren Hans Lodeizen, wordt gepubliceerd in het volgende nummer van het digitale literaire tijdschrift Dichteren Leesten. Het hoort bij 2024.
12 september 2024


Distelvlinder, toch nog
De grote giftige golf van cynisme die het nieuwe kabinet over ons uitstort, is niet goed voor de rikketik, merk ik. Al het waardevolle dat wordt afgebroken… Maar we laten ons niet zomaar kisten. Uiteindelijk bijt het populisme in zijn eigen staart. Hup distelvlinder!

4 september 2024


Langzaam
Vrijdagavond, trein Arnhem-Zutphen. Naast mij aan de andere kant van het gangpad zit een jongen van een jaar of achttien schetsjes te maken op papier, schuin tegenover hem een ongeveer even oud meisje te lezen in een boek. De batterij van mijn telefoon is leeg en de trein rijdt ‘niet volgens dienstregelingssnelheid’, roept de machinist om. ‘Ik kreeg de opdracht langzaam te rijden omdat er mensen langs de baan zijn gesignaleerd.’ Maar langzaam is fijn, ook ik pak een boek uit mijn tas.
23 augustus 2024


Sindsdien
Trof tot mijn verrassing deze week in De Groene Amsterdammer het gedicht Sindsdien uit de bundel Jouw nectar is mijn inkt aan, een korte tekst met een lange geschiedenis. Volledig geciteerd aan het eind van een column van Rebekka de Wit. Connectie met het vorige bericht op dit blog.
17 augustus 2024


Waringin
Toen mijn moeder nog leefde werd het einde van de oorlog op haar geboortegrond niet officieel herdacht. Inmiddels wel, ook vandaag, net als tien jaar geleden. #waringin
15 augustus 2024


Ook goedemorgen!
Bruinrode heidelibel, vrouwtje.

3 augustus 2024


Bij het onder tragische omstandigheden overlijden van een roodwangbromvlieg (Calliphora vicina) in de vroege ochtend van 2 augustus 2024 te Zutphen
Je was nogal een mopperkont,
voor zover ik je geluid verstond.
Je bleef in de gordijnen hangen.
Nu mis ik je rode wangen.
2 augustus 2024


Kreisbuch
Nieuwtje: in november verschijnt in een oplage van drieduizend stuks het jaarlijkse Kreisbuch Borken, waarin feiten en verhalen worden verzameld die zich voordoen in het Duitse grensdistrict Borken. Daarin opgenomen (in Duitse vertaling) het artikel dat ik schreef voor Achterhoek Nieuws over de opening van de tentoonstelling met werk van Nederlandse en Duitse kunstenaars in cultuurcentrum kult in Vreden.
25 juli 2024


Afgedaald

Verrassende waarneming: iepenpage
Artikel daarover in Achterhoek Nieuws.
22 juli 2024


Geen plek voor munitie
Defensie meent meer munitieopslag te moeten realiseren. Een gebied ten zuiden van Toldijk tussen de Zutphen-Emmerikseweg, Grote Beek en Muizengatweg komt daarvoor in aanmerking. Meer dan honderd huizen zouden moeten worden gesloopt en het leven zou tot in Toldijk aan toe worden bemoeilijkt. Kortom: hier kan de munitieopslag dus niet. Zoals een van de bewoners zei: Het Nederlandse platteland is dichter bevolkt dan je denkt. Het kan hier nergens. Wel zo pacifistisch!
Verslag van rumoerige bewonersavond in zaal Den Bremer.
16 juli 2024


Quizvraag


Hoe luidt de naam van deze zwaan?

© 1 juni 2024


Rainbow Connection

Kermitops (met de blik van Kermit) is de familienaam die onderzoekers gaven aan een nieuw ontdekte fossiele amfibiesoort uit de vroege Perm-periode, een kleine 300 miljoen jaar geleden. Vanwege de gelijkenis, de Rainbow Connection zogezegd.
Bron: Zoological Journal of the Linnean Society.

© 2 april 2024


Lantaarnpalen, uitgebloeid

© 1 maart 2024

 


Groeten uit Zutphen

Een pand uit 1915 wordt afgebroken. Met de vleermuizen die er volgens buurtbewoners zaten, is geen rekening gehouden.


21
februari 2024


De stadsduif

16 februari 2024


GEL-UK

GELUK, dat compenseert dan weer het woord ŠKODA, dat in het Tsjechisch ‘schade’ betekent.


9 februari 2024

 

2023


Windkuifjes

Tijd voor de wintervogeltelling. De wind blaast de kuifjes van de kuifeenden als hanenkammetjes omhoog.

28 december 2023


Winterbomen, geëtst in de wolkenlucht

»Im Winter sind die Bäume nur aus Holz« (Robert Musil)

 

28 december 2023


Hoogwatertoerismetoerisme

26 december 2023


Strijkstok
Interessant, de behoefte aan lijstjes. Gewoon leuk, voor de aardigheid. Maar waarschijnlijk ook als hulpjes bij de ordening van het leven dat evenwel per definitie ongeordend verloopt. Alle vastigheid is schijn, willekeur regeert. En heb je dan toch op aandringen van anderen en/of jezelf een lijstje samengesteld, bijvoorbeeld 35 opties voor de “Top-2000”, bedenk je dat het ook 35 andere nummers hadden kunnen zijn. Betere.

30 november 2023


De ruittijger
Als de insecten (in welk stadium dan ook van hun uiterst gevarieerde bestaan) zich verschuilen voor koele weersomstandigheden hebben de medewerkers van waarneming.nl tijd om ingevoerde waarnemingen te beoordelen. Zo kreeg ik net bericht dat het bij de langpootmug die ik op 19 juli 2022 in Vorden fotografeerde om een vrouwelijk exemplaar van de ruittijger gaat (Nephrotoma flavipalpis). Yes!
27 nov 2023

Kwam in een Nederlands krantenartikel de term spoken word tegen, ongecursiveerd. Las het als in de zin: “Van spoken word ik bang.”

20 nov 2023


Een zenmeester benadrukte het belang van niet-weten. Zo veel mogelijk weten lijkt me veiliger, en interessanter. Zinvoller sowieso. Niet-weten werkt complottheorieën in de hand. Onbegrip. Een zich verschuilen achter niet-willen-weten (hoe iets in elkaar zit), een in-het-duister-tasten.

27 okt 2023


De grote wintervlinder is er weer

© 19 oktober 2023

De vrouw in het paars en de roek in het zwart

© 2 september 2023


Hopsani!

Sprinkhanen wezen zoeken op een veldje. Daarna door naar het folkloredansfestival in Vorden. Met onder meer een optreden van Hopsani uit Märjamaa, Estland. Link pas achteraf gezien

© 15 juli 2023


Parijs is nog ver

Aan de ene kant van de berm sjeesden bakken op vier wielen voorbij, aan de andere kant (vlak achter mij langs) een groep wielrenners op twee. Tandje te zwaar, blik op oneindig, het scheelde een paar centimeter (Parijs is nog ver). In de berm de citroenvlinder, liet zich het knoopkruid smaken.

© 9 juli 2023


In de ban van de harmonie

Het concert van Harmonie Vorden zette groots in met piece de résistance In de ban van de ring, van componist Johan de Meij uit 1988. Het stuk is als een luisterboek met losse bladen, dirigent Willem Kossink en zijn orkest zetten zich schrap, ze hielden het boek harmonieus bij elkaar, het boek van Tolkien, het sprookjesboek. Door een harmonie- of fanfare-orkest uitgevoerd, klinkt muziek zoals ze door de straten ging toen we kinderen waren. Even later danste de melodie van Dikkertje Dap over het kerkplein. De pauze naderde en de feestband nam het over, gezellig, we waren volwassen geworden, mochten aan het bier, alles mocht, we bleven lang op, maar de ban was verbroken.

© 8 juli 2023


Waar zijn de zweefvliegen?

Niet eerder in mijn leven in de voorzomer zo extreem weinig vlinders, bijen en zweefvliegen gezien. Met elke waarneming blij: zoals met deze doodskopzweefvlieg in de tuin.

© 5 juni 2023


In een ideale wereld

En dan natuurlijk ook zonder die oormerken.

© 17 april 2023


Geel

© 9 april 2023


Metabletica

Schreef in 2012 in het kantoor van de Deventer redactie van de Stentor, tijdelijk gevestigd aan de Hoge Rij, een in memoriam van Jan Hendrik van den Berg, de in Deventer geboren auteur van het boek Metabletica: een ogenschijnlijk niet geheel waterdichte, maar wel vindingrijke en fascinerende poging de loop van de geschiedenis psychologisch te duiden. Het is op internet te raadplegen, het boek uit 1956 zelf had ik nooit in handen. Tot vandaag, zag het tweedehands liggen en schafte het aan. Als collega Carla Rekveldt destijds niet op het overlijdensbericht had gewezen, was deze aankoop nu achterwege gebleven.

© 3 maart 2023


2022


Twintig aardige nummers van het bijna afgelopen jaar. Willekeurige volgorde.
Le Butcherettes: The Universe
Big Thief: Sparrow
Cinder Well &Jim Ghedi: I Am A Youth That’s Inclinede To Ramble
Belle and Sebastian: Unnecessary Drama
Amanda Palmer c.s.: Surface Pressure
P.E.: The Reason For My Love
Širom A Bluish Flickering
Metric: Doomscroller
All Get Out: Clinical Trials
The Casual Dots: The Frequency of Fear
Closure: Stray
Małgola, No: Ciało
Tangerinecat: Molfar
KatzKab: Speak Clearly
Sparklehorse: It Will Never Stop
grafzahl: Einseinseins
30 december 2022

Uitzicht

© 6 december 2022


De (kleine) wintervlinder is er weer

© 18 november 2022


Het gewicht van water

In memoriam Mimi Parker (1967-2022), samen met haar echtgenoot de drijvende kracht achter de Amerikaanse band Low. Die haar melancholiek-minimalistische koers in de loop der jaren zowel verlegde als trouw bleef. Low leverde de soundtrack van en het tegengif tegen het apocalyptische handelen in het huidige antropoceen. Verontrustend en troostend tegelijkertijd. Dit is het nummer Weight of water uit 1999.

© 9 november 2022


The Homecoming

© 31 oktober 2022


Mierendokters

Mieren genezen geblesseerde soortgenoten (als die dat willen)

© phys.org

7 oktober 2022


Welcome to the webinar

© 29 september 2022


In de rijBij het waterbakje voor de vogels wacht een wegmier achter een gewone wesp geduldig op haar beurt.
© 1 september 2022


Gil Vicente
Quem não é senhor de si
Porque o será de ninguém?
(Wie zichzelf niet onder controle heeft, kan anderen niet onder controle houden).
Gil Vicente ((1465?-1536?), toneelschrijver, bijgenaamd ‘De troubadour’, de Shakespeare van Portugal. AZ Alkmaar voetbalt vanavond in Europees verband tegen FC Gil Vicente, een club uit Barcelos, genoemd dus naar de Renaissanceschrijver. Mogelijk werd de schrijver in dit stadje geboren. Ook het plaatselijke theater is naar hem vernoemd. Alsof hier een club FC Joost van den Vondel heet. Je ziet al Monty Python-achtige taferelen voor je.

© 18 augustus 2022

Regen
Eindelijk daalt er op de aarde water voor het concrete nu en in de blauwe emmer voor het abstracte later.

© 17 augustus 2022


In druppels baden
Bakjes met water in de vensterbank gezet. Huismus en merel baden erin en drinken eruit, ze gebruiken immers geen zeep. Voordat wat ze knoeien een prooi wordt van de allesverdampende zon ontfermen sommige insecten zich erover. Als de vogels weg zijn komt een Franse veldwesp welgeteld éen druppel halen. Elke druppel telt. 

© 1 augustus 2022


Droogte

De grote droogte in Waterland
, een boek uit 1980 van Koos van Zomeren over de teloorgang van de natuur ten gevolge van verdroging van de bodem. Een proces dat sindsdien nauwelijks is gestuit. Het massaal oppompen van grond- en oppervlaktewater zuigt de omgeving leeg. De natuur lijdt eronder, dat wil zeggen: wij allen.

© 17 juli 2022


Polarisatie
‘Wanneer de polarisatie der standpunten in het gangbare denken en het vaak al te weinig door enige kennis van zaken gehinderde impulsieve doen zich blijven ontwikkelen in het huidige, mede door de media veroorzaakte tempo, zal het karakter van een volgende generatie Nederlanders als meest in het oog springende wezenskenmerk een permanente staat van agressieve ontevredenheid met al het denkbare vertonen’ (Kees van Kooten en Wim de Bie, 1977).

© 20 juni 2022


Omgeven

‘Men zegt, dat het landschap waardoor wij dag aan dag omgeven zijn, een diepgaanden, onnaspeurlijken invloed uitoefent op onze ziel’ (Hendrik Willem Heuvel: Mijn heide- en dennenland, postume uitgave, 1932).

© 27 mei 2022


Illustraties inspiraties

Met haar illustraties van wilde planten was Clarissa Munger Badger, zelf tevens dichter, een inspiratiebron voor Emily Dickinson, zelf tevens plantenkenner. Informatie en tal van afbeeldingen op de altijd interessante website van Maria Popova.

© 1 mei 2022 


Heilig voorlezen

In het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg, eigenlijk de H.-Antonius-van-Paduakerk, staan twaalf heiligenbeelden in een rij tegenover elkaar. Sommigen hebben een boek in de hand, een gebeeldhouwde bijbel. Vanaf de zijkant gezien lijkt het of de ene heilige de andere aan het voorlezen is.

© 28 april 2022


Kleurenbad

Een aardhommel* neemt een kleurrijke duik in de viooltjes.
*(Leden van het aardhommelcomplex zijn met het blote oog niet met zekerheid te determineren)

© 24 april 2022


Schatkist

De Schatkist van Barlheze is een kleinood waarin negen minikunstwerken passen, gemaakt door kunstenaars die hun atelier hebben in het Zutphense Barlhezekwartier. Ook het koffie- en brownies-restaurantje Mrs. Janet aan de Spiegelstraat is erbij betrokken. Daar las ik poëzie voor uit de Nederlandse literatuur over koffie, liefde en licht. De tweede ronde is de laatste zondag van april. Dan zijn kistjes en inhoud weer te koop. En ook nog op de laatste zondag van mei. kunstinbarlheze.nl

27 maart 2020


Alleen de vogels vliegen
van Moskou naar Kyjiv,
want ze hebben vader hemel
en moeder aarde even lief.

(vrij naar het Klein Orkest)
6 maart 2022


Het tijdperk van de mens, het tijdperk van de bomen
‘There’s an Etruscan word, saeculum, that describes the span of time lived by the oldest person present, sometimes calculated to be about a hundred years. In a looser sense, the word means the expanse of time during which something is in living memory. Every event has its saeculum, and then its sunset when the last person who fought in the Spanish Civil War or the last person who saw the last passenger pigeon is gone. To us, trees seemed to offer another kind of saeculum, a longer time scale and deeper continuity, giving shelter from our ephemerality the way that a tree might offer literal shelter under its boughs’ (Rebecca Solnit: Orwells Roses).

[Met dank aan Maria Popova].
13 februari 2022


Whitetail


Bij het zien van dit schouwspel bereikte het nummer Whitetail van de band Low mijn hoofd.
30 januari 2022

Ootje
O-mikron betekent kleine o, oftewel ootje. Neemt het virus of het OMT ons in het ootje? Goed dat de naamgever niet op het idee kwam de variant O-mega, grote o, te noemen… (o-mikron = de Griekse korte o, zoals in het woord bos, o-mega = de Griekse lange o, zoals in het woord boos).

29 januari 2022

And still counting

De trosgierst hangt al een paar weken in de egelantier, uitgerekend op de eerste dag van het nationale tuinvogeltelweekeinde hebben de huismussen de voedselbron ontdekt. Ook de dag dat ik voor het eerst dit jaar een merel hoorde zingen.

28 januari 2022


The show must go on

Een grote zilverreiger gadegeslagen door twee wilde eenden.

20 januari 2022


Obsessie
De inhoud van de grauwblauwe enveloppen van de Belastingdienst getuigt telkens weer van een sterke obsessie met geld, die ik niet met de afzender deel. Gezien de lange duur – vorige generaties ontvingen de enveloppen ook al – en de hardnekkigheid waarmee ze worden toegestuurd, zal de obsessie wel niet meer te genezen zijn.
18 januari 2022


HET VARKEN DRAAGT DE MAN
EEN WARM HART TOE MAAR
DAT IS NIET WEDERZIJDS

Het varken schenkt de man
bloedend zijn hart en zijn ham,
zijn wezen ligt dood op een schaal.
De man schenkt geen genade,
toont trekjes van een kannibaal,
bestelt bij de slager rollade.

17 januari 2022


Zonsondergang boven de Lidl

Zonsondergang boven de Lidl. Sunset above Lidl Supermarket. Le coucher du soleil sur le Lidl. Götterdämmerung über dem Lidl.

11 januari 2022


Look und Feel
Vertaalopdracht Duits, waar de Engelstalige importwoorden snel in aantal toenemen. Trof in de Nederlandse tekst: ‘De look and feel’. In het Duits zeggen ze… ‘Das Look-and-Feel’ (wel met streepjes). Staat zelfs al in de Duden. Zoals ook ‘High-End-Ergebnis’.
6 januari 2022


De motorrijders, nieuwjaarsnamiddag

© 1 januari 2022


Als blijk van waardering en ter ondersteuning van natuurvertaler.nl kun je een bedrag naar keuze overmaken:

Betaling geschiedt veilig via iDeal of PayPal
Of rechtstreeks overmaken naar NL96ASNB0707472814 ten name van Natuurvertaler.
Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Vragen, opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.


2021


2021 in muziek

Veertien nummers uit 2021, het beluisteren waard.
[The Notwist: Into Love/Stars, Sutari & Fränder: Flying Swans, The Catenary Wires: Face On The Rail Line, Chris Eckman: CTFD, Loma: Going Out, Taraka (Larson): Old Gloves, Spektral Quartet: Prospective Dwellers (Tomeka Reid), The Joy Formidable: Sevier, Shara Nova: I Cross The Field, The Garrys: R.M. Of Wolverine, Rosa Zajac & Daragh Lynch: The Burning of Auchindoun, Low: White Horses, La Luz: Lazy Eyes and Dune].

31 december 2021


Tijgerlangpootmug

‘And June, June will be over soon again’ (Blur, Lonesome Street).

Het kille decemberweer biedt de controleurs van waarneming.nl gelegenheid natuurwaarnemingen van zonniger dagen te checken. Zo kreeg ik bericht dat dit exemplaar inderdaad een in juni waargenomen tijgerlangpootmug betreft. ©natuurvertaler

28 december 2021


From Vorden witlof

Vergeleken bij de biologisch geteelde witlof die je kunt kopen in winkels als Urtica De Vijfsprong (Vorden) is die in de gemiddelde supermarkt beter te kenschetsen als waterlof.

26 december 2021


De dreiging van Sinterklaas

Op de LP met oude sinterklaasliedjes van kinderkoor de Leidse Sleuteltjes uit 1970 is nogal eens sprake van dreiging met roe en zak. Het feest was van 19e-eeuwse origine zeker ook, en misschien vooral, bedoeld om de kinderen bang te maken en eronder te houden. Herinner me dat ik het niet echt fijn vond als Sinterklaas de school bezocht. En boos was op mijn moeder toen ze vertelde dat het een scherts was. De onthulling luchtte haar allicht óok op, wantrouwend als ik van begin af aan was geweest. En ze was er niet de persoon naar om haar kinderen voor te liegen.

5 december 2021


Go-Betweens: Karen

Deze versie van Karen, de eerste single van de Australische band Go-Betweens uit 1978, kende ik nog niet. Concert in Brisbane, 2006, later dat jaar zou Grant McLennan plotseling overlijden, bandleider samen met Robert Forster. In dit nummer bezingt Forster een bibliothecaresse. Hij heeft behoefte aan ‘enige affectie’ en die vindt hij doordat zij hem behulpzaam de boeken van Hemingway, Genet, Brecht, Chandler en Joyce aanreikt.  Ze is niet zijn ‘engel’, maar zijn ‘God’. Hij schreef Karen in zijn studententijd.

25 november 2021


Immaterieel

Niet de vos, maar de geur van de vos najagen op de eerste zaterdag na 3 november, de naamdag van de heilige Hubertus die volgens de legende het hert aan jacht liet ontkomen omdat er een immateriële ster straalde in diens gewei. De jaarlijkse ‘slipjacht’ in Vorden is officieel immaterieel erfgoed.

6 november 2021


James Bond

De onzichtbare vijanden waaraan James Bond óók wist te ontkomen, maar meer door geluk dan wijsheid. Onderzoek promovendus Wouter Graumans van het Radboudumc. https://www.radboudumc.nl/nieuws/2021/hoe-gezond-is-james-bond-a-flu-to-a-kill


Zichtlijnen

Mistige groetjes uit de Achterhoek
3 november 2021


Aegidius

In de nieuwe De Boekenwereld niet alleen een interessant artikel van mijn zus Judith & een collega over de collectie-Van de Waal in het Allard Pierson Museum, maar ook over de kunstverzameling van de schrijver Aegidius W. Timmerman, die bevriend was met de Tachtigers Kloos en Gorter en die vijf jaar lang leraar klassieke talen was aan het gymnasium te Zutphen.

29 oktober 2021


Herfstlandschap met twee jonge koeienNa de expositie bezichtigden we de omgeving die er het onderwerp van was.

18 oktober 2021


Bomengroepmonster

Een bomengroep duikt op uit de mist. Heeft hij het op de lakenvelders gemunt?  

8 oktober 2021


De zwartste kraai
Niet alleen Blackest Crow, het openingsnummer van Leaving None But Small Birds van het samenwerkingsverband The Body and BIG|BRAVE, klinkt als een nieuw vuur ingeblazen, dreigender versie van een epos uit de psychedelische folkscene van eind jaren zestig, de hele plaat.
1 oktober 2021


Als een bisschop
Na het interview met de nieuwe aartsbisschop en het bijwonen van de bisschopswijding in de Lebuinuskerk moest ik de microfoon van het dagblad nog wegbrengen. De journalist schreed met een staf als een bisschop door de stad. 

18 september 2021


Herfstzomerseizoen van start

1. Groot koolwitje (mannetje) op vlinderstruik 2. Lijsterbes

14 september 2021


Jonge distel

Pas ontloken kiemplantjes kun je over het algemeen nauwelijks van elkaar onderscheiden. Maar de baby-akkerdistel maakt zich al snel als zodanig kenbaar.

6 september 2021


La Tempête

Woensdagavond ademloos geluisterd naar Radio 4: het orkest La Tempête onder leiding van Simon Pierre Bestion. Werken van Schütz  en Schein (vroege Barok) gecombineerd. Met Byzantijnse voorzanger. De wereld van toen naar die van nu hertaald, en vice versa, liefde- en begripvol, intens.

Gisteravond geluisterd naar een concert van de jonge Finse band The Holy. Stormachtig. Dezelfde gedrevenheid. En: herinneringen aan Helsinki.

©  3 september 2021


Langs de rivier dacht ik opeens

dat een dijk bij nader inzien
toch niet zo’n goed idee is –

dat je beter je jas kunt uitdoen
om hem als kussen te gebruiken.

Langs de rivier dacht ik opeens

dat de wolken en de schepen
uit hetzelfde hout gesneden zijn –

en dat je langzaam maar zeker
alles moet laten varen.

[voorgedragen als onderdeel van optreden Vlinderwerk tijdens IJsselfilm in Terwolde, onderdeel van IJsselbiënnale. Tekst eerder gepubliceerd in Ballustrada 26:1-2]

© 29 augustus 2021


The call of the wild

Was al aan ze voorbijgefietst toen ik me realiseerde dat het drie rupsen van de dagpauwoog waren, in mini-colonne van zins een drukke weg over te steken. Ben teruggekeerd en heb ze een voor een geëvacueerd.

© 29 augustus 2021


Esdoorncello

In het kader van het Cellofestival in Zutphen maakte Sarah Marijnissen een documentaire waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de cello van Jeroen den Herder, vervaardigd van het hout van de zilveresdoorn in de buurt van waar hij opgroeide. In 2015 vertelde hij erover bij een concert in Dat Bolwerck. Ik deed hem toen dit gedichtje cadeau:

boom, klank

een esdoorn door de tijd geveld
de boom waarin wij speelden
van het kerkplein verdwenen

wij spelen er vandaag opnieuw
de klanken vliegen door het hout
dat tot muziek is omgebouwd

violen, altviool en cello
doen tikkertje, verstoppertje
willen van ophouden niet weten

zo verstrijkt de middag snel
één kwartet van schubert nog
dan roept moeder ons te eten

© 23 augustus 2021


‘Rude spots in beauties manifold’

Landbouworganisatie LTO neemt het op tegen jakobskruiskruid, home to tal van insecten, waaronder de specifiek aan deze plant gebonden sint-jacobsvlinder met haar zwart-geel gestreepte rupsen. Paarden kunnen er ziek van worden als ze het eten, maar dat doen ze niet, ze kennen hun pappenheimers, behalve wanneer die onvoorzien in het hooi belanden. Geen aanleiding voor massale bestrijding door de overheid van een sinds vóór mensenheugenis inheemse plant. De LTO-campagne zou ingegeven kunnen zijn door een anti-houding jegens de natuur in het algemeen, versterkt door de stikstofproblematiek die landbouwers noodzaakt meer rekening te houden met natuur. De Engelse boerenzoon en dichter John Clare (1793-1864) was lyrisch over jakobskruiskruid, ragwort in zijn taal.

‘Ragwort, thou humble flower with tattered leaves
I love to see thee come & litter gold,
What time the summer binds her russet sheaves;
Decking rude spots in beauties manifold […]’

10 augustus 2021


You okay?

© 21 juli 2021


Tussenstop

De zilvermeeuw van Sloterdijk.
En we noemen hem Peter.
Filosofische wendbaarheid.
Vragende blik. Peter de mee-eter.
© 6 juli 2021

Poëziesymposium: tjielp

Hoogtepunt van de lezing over poëzie en natuur, in de tuin van Dat Bolwerck (centrum voor kunst en gedachte, Zutphen): het publiek als mussenkoor. Tjielp tjielp tjielp, in de maat van Jan Hanlo. 

© 13 juni 2021


Als het lawaai
er niet meer is,
zelfs niet vrijwel
onhoorbaar ver weg,
zal de stilte er nog zijn,
dichtbij.

© 30 mei 2021


Portret van de Ekster als Jonge Man

(vrij naar James Joyce)

© 26 mei 2021


Impressionistisch

Een ree met impressionistische inborst doet zich tegoed aan het veld in de verte. De natuur als schilderij.

© 17 mei 2021


Brieven schrijven
‘We wachten een half uur, man en hond, vrienden die elkaar brieven zouden kunnen schrijven’ (stukje Helikopter van A.L.Snijders in Achterhoek Nieuws). In diezelfde krant mijn bespreking van twee boeken van Jan Terlouw met als kop: Wees aandachtig, schrijf elkaar brieven.

© 16 mei 2021


Zenvaccinatie.
De vaccinatieronde had plaats in een kerkgebouw waar vóór corona zenmeditaties plaatsvonden. Het spulletje AstraZENeca werd ingespoten. Van zenmeditatie naar zenmedicatie. Zou het helpen?

© 15 mei 2021


Regendruppelboog

Een regenboog overkoepelt 4 mei. Baant zich een weg door de regendruppels. Geeft kleur en kracht aan de herdenking.

© 4 mei 2021


Kruisbladwalstro

Botanicus Benno te Linde twitterde over een onverwachte groeiplaats van kruisbladwalstro bij Giesbeek. Opeens schoot me te binnen dat ik het daar als tiener heb gezien. Ter plekke gedetermineerd, het was mijn eerste waarneming van deze vrij zeldzame plant. Op Twitter staat veel naars, maar een tweet kan je ook weer even zestien doen voelen.

© 30 april 2021


Rimsky-Korsakov

En we noemen haar/hem: Nikolai Rimsky-Korsakov. ›The Flight of the Bumblebee‹. ›Полёт шмеля‹. De geschiedenis van Tsaar Saltan. De akkerhommel. De witte dovenetel.

© 27 april 2021


Grote vos

Waar de kleine vos de laatste jaren sterk in aantal daalt, wordt de grote vos weer iets vaker gezien. Dat mocht ook wel, deze vroeger algemene vlindersoort was bijna uitgestorven. Ik had er nog nooit een waargenomen, schielijk streek de eerste neer op weelderig bloeiende sleedoorn – ogenblikkelijk onmiskenbaar.

© 23 april 2021


Aan de bosrand

Een verpleegde koe en een vrouw op een bankje bevolken het weiland aan bosrand.

© 19 april 2021


Lees op de website van Contact/Achterhoek Nieuws dat het gedicht Ingelijst is voorgedragen tijdens een herdenkingsbijeenkomst in De Hoven, Zutphen. Dat is eervol! Info

18 april 2021


Stuitte op een interessante website over botanisch tekenaars.

15 april 2021


Sneeuwstation (2)

© 6 april 2021


Lichtspinsel

Spindraden hangen boven het bospad als waslijnen van licht.
© 28 februari 2021


Lichtvoetig

Een boom draagt lichtgevende schoenen van mos.
© 27 februari 2021


Van sneeuwtapijt naar sneeuwklokjestapijt

© 19 februari 2021 Contact/Achterhoeks Nieuws


IJsdorst

© 13 februari 2021. Een houtduif neemt een slokje ijswater.


Sneeuwstation

© 7 februari 2021. “[…] it was a clear, cold, winter day, with snow upon the ground” (Charles Dickens, A Christmas Carol). Het is Dickens’ verjaardag vandaag, hij werd geboren op 7 februari 1812.


Kruisspin

© 21 januari 2021. De kruisspin is al binnen. Zijn prooidieren nog niet.


Gelukkig(er) nieuwjaar

1 januari 2021


Een elftal goede boeken uit 2020:
Aglaia Bouma: Insectenrijk
Ton Denters: Stadsflora van de Lage Landen*
Elsbeth Etty: Marx en Multatuli in Brummen*
Peter Godfried-Smith: Metazoa
Willem Heuvel: Oolde, mijn Oolde*
Jenny Regnerus: Het wolkenpaviljoen
Marcel Rözer: Het blauwe wonder*
Wermer Rothmaler / Steef Steeneken: Flora van Nederland*
Merlin Sheldrake: Entangled Life
Emma Smith: This is Shakespeare
Andrea Voigt: Niemand is zo wakker

*Zie besprekingen/vermeldingen elders op deze website

✒︎

Interessante website over poëzie, natuur en wat dies meer zij: http://poetry.nautil.us


Thuiswerker

© 19 december 2020. Ontmoeting in de kelder, het kantoor van deze collega-thuiswerker, de huisspin, Onze vakgebieden verschillen ook weer niet zo heel veel van elkaar. ‘Tekst’ betekent immers van origine ‘weefsel’.

Alle afbeeldingen en tekst: © sander grootendorst 2020-21


Als blijk van waardering en ter ondersteuning van natuurvertaler.nl  kun je een bedrag naar keuze overmaken:

Betaling geschiedt veilig via iDeal.
Of rechtstreeks overmaken naar NL96ASNB0707472814 ten name van Natuurvertaler.
Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Vragen, opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.