In de berichtgeving over de verkiezing van het Beste Boek van Achterhoek en Liemers, zondag in de Koppelkerk in Bredevoort, sneeuwde de info over de nieuwe Flonkergood enigszins onder. Hierbij nogmaals, en iets uitgebreid, dat deel van het verslag. Het gaat óók over troost.
Flonkergood
Zoals gebruikelijk was de bijeenkomst begonnen met de presentatie van de nieuwe Flonkergood: de vijfentwintigste editie van het jaarlijkse Achterhoekse verhalen- en gedichtenboekje. “De belangstelling om in het dialect te schrijven neemt toe”, zei Hekkelman. “We kregen 48 teksten van 34 schrijvers binnen. De cursussen die het Erfgoedcentrum geeft, werpen hun vruchten af.”
Diana Abbink overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten (waaronder Bredevoort valt). Stapelkamp, die zelf de cursus Achterhoeks met succes afrondde, gaf de bos bloemen die hij kreeg meteen door aan Abbink, die hij als ambassadeur van de streektaal beschouwt. Stapelkamp wraakte het besluit van dagblad De Gelderlander om te stoppen met columns in het dialect.
De volgens de redactie drie beste Flonkergood-teksten (het boekje bevat er twintig) werden voorgedragen. Twee door de auteurs: uit Erna Evers uit Zelhem en Else Klomps uit Winterswijk. Laatstgenaamde schreef een actueel klimaatverhaal “voor de jeugd”, om die bij de streektaal te blijven betrekken.
Arnold Bleumink uit Groenlo opende de sessie met Eerdmenneken Greunbrook, een sprookje over een kabouter die uitsluitend de kleur groen accepteert (‘groen’ was dit jaar het Flonkergood-thema). Het publiek bespeurde Toon Tellegen-kwaliteit. Bleuminks partner Annemarie Damveld schreef het; vorige week is zij overleden. “Ja, leu, ’t is neet anders”, zei Bleumink.
De Zeddamse zanger/gitarist Henry Welling verluchtte het programma met zijn liedjes. “Het laeven löp zoas ’t löp en ’t geet zoals ’t geet”, zong hij, speciaal voor de vier genomineerden die niet zouden winnen en de 83 boekenschrijvers die waren afgevallen. Maar ook voor Arnold Bleumink en alle aanwezigen in de zaal. Lezen geeft veel, onder andere troost. Gerwin Nijkamp (voorzitter jury Beste Boek): “Ik roep jullie allemaal op, en jullie vrienden, kennissen en collega’s om boeken uit Achterhoek en Liemers te lezen. Het is een grote verrijking.”
Flonkergood is een uitgave van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Dialectkring Achterhook en Liemers en Vrienden van de Streektaal veur Lochem en umgeving.
© 2023 sander grootendorst / Achterhoek Nieuws