Compassie en poëzie

Ze heeft het zelf nooit geweten, maar mogelijk – als vriendin – wel voorvoeld: dat er postuum een dichtbundel voor haar zou worden geschreven. Minny Schenk uit Weesp (86) overleed in mei onverwacht. Ze was in Weesp een bekende verschijning, reed door de straten op haar scootmobiel die ze haar ‘Bugatti’ noemde met in het mandje voorop altijd het duo Buurman & Buurman; van die Tsjechische poppenserie was ze een groot fan.
    Die dichtbundel, ‘Min’ geheten, is zaterdag gepresenteerd in de Weesper Boekhandel.
    Auteur Eke Mannink kon na de dood van haar beste vriendin niet anders dan schrijven, zei ze. ,,Schrijven voor én over Minny, die veelzijdige en kleurrijke vrouw, gul en innemend, met een diepe belangstelling en werkelijke aandacht voor wat andere mensen dachten en voelden.” De twee leerden elkaar begin deze eeuw kennen in Weesp en deelden sindsdien een intense vriendschap, ook nadat Mannink in 2008 naar het Gelderse Tonden was verhuisd. ,,De vriendschap met Min was er een die me optilde uit de wereld van alledag”, zei Mannink bij de presentatie. Ze droeg enkele gedichten voor en gaf ook het woord aan Tjitse van der Linden, een van Minny’s goede vrienden. ,,Minny was iemand met trommeltjes vol compassie, in allerlei soorten”, verklaarde hij.
    Gitarist Otto Westerling begeleidde de bijeenkomst, die ruim veertig bezoekers trok. Onder hen ook bewoners van Oversingel, het ‘bejaardenhuis’ – zo noemde ze het zelf – waar Minny Schenk de laatste jaren van haar leven woonde.
    Minny’s dochter Inez ontving uit handen van Eke Mannink het eerste exemplaar van de dichtbundel.

Eke Mannink: Min. Verzen voor een vriendin. Uitgave Vlinderwerk. 12,50 euro.

© 2016 Sander Grootendorst

Geef een reactie