Benedendijks

Hoe vaak ben ik al niet over de dijk in Olst gereden, voorbij de Veerweg, richting Zwolle, zonder te weten dat zich benedendijks een klein koninkrijk bevindt? Klein Koninkrijk, zo moet ik het schrijven, met hoofdletters, het is de naam van een gebouw met een ‘huiskamerpodium’. Ik had er wel eens over gelezen, maar nooit het plan opgevat erheen te gaan.De aanleiding om dat zaterdagavond te doen was dat mijn Amsterdamse broer Martijn een optreden van muzikaal theatergezelschap Flint van mooie beelden en mooi lcht zou voorzien – dat is zijn vak.
De huiskamer bleek er een van fors formaat, de mijne in Zutphen past er een keer of zes in. Hij zat vol, je merkt de laatste tijd steeds vaker dat voorstellingen in kleinere theaters uitverkocht zijn. Het intieme karakter ervan spreekt aan, je bent dichter bij de artiesten, krijgt bijvoorbeeld de informatie door dat contrabassist Ernst Glerum voorafgaand aan het concert bij zijn moeder in Deventer was wezen eten. Ook voor trombonist Wolter Wierbos was Olst een beetje thuiskomen, hij is geboren in Holten. Ze speelden allebei ongelooflijk goed, Glerum ook nog op piano. Ze zorgden voor een nu eens rauwe, dan weer speelse begeleiding van de gedichten van de Zuid-Afrikaanse Antjie Krog, met grote intensiteit voorgedragen door Felix Strategier, die er ook nog bij zong en accordeon speelde. Hij praat Afrikaans zoals een ras-Amsterdammer Amsterdams. Of een ras-Olstenaar Olsts.
Vanuit Klein Koninkrijk werd het publiek meegevoerd naar Zuid-Afrika. Dat verre, zinderende land, waar de effecten van Apartheid nooit geheel zijn uitgebannen, lag opeens een avondje benedendijks. 
Je hoeft niet ver langs de IJssel te reizen om veel van de wereld te weten te komen. We lieten ons door de vier kunstenaars leiden en begrepen opeens meer van jazz: hoe diep die muziek in Afrika geworteld is. En van de kracht van poëtische taal in tijden waarin politieke taal het voor het zeggen heeft.
Krogs poëzie gaat wel óver politiek. Ik ving tekstflarden op zoals: ‘geen sukkel verkrampt vastklampt aan ’t oude parlament’. En ik dacht: in aanloop naar de verkiezingen ga ik nog veel meer theatervoorstellingen bezoeken.

© 2017 Sander Grootendorst / de Stentor

Geef een reactie