Ga naar de inhoud

Schone schoenen



Door een internetstoring bij KPN scheelde het weinig of mijn column had vorige week de krant niet gehaald. Een erg klein minirampje vergeleken bij wat er verder zoals in de wereld gebeurt, maar toch. Ik werd herinnerd aan een recent artikel in de Stentor waarin de elektriciteitsbedrijven Alliander en Enexis hun zorg uitspraken over het groeiend tekort aan technici. Het aantal storingen neemt toe en verhelpen duurt steeds langer. ,,De hele elektriciteitssector heeft zeker vierduizend extra technici nodig”, zei een woordvoerder. Gaan zitten stampvoeten achter je computer verhelpt niets en (zodra-die weer functioneert) haatmails sturen naar KPN evenmin. Geen technologie zonder technici.Maandag was ik bij de Cleantech Battle in Zutphen, het epicentrum van Cleantech Oost-Nederland. ‘Cleantech battle’ klinkt eigentijdser en spannender dan ‘schone technologie-wedstrijd’, maar het is wel jammer dat het woordje ‘schoon’ afvalt: want de oplossingen die jongeren bedenken om milieu- en daardoor mensvriendelijke technologie te ontwikkelen, zijn van grote schoonheid.
Zo’n idee van Etty Hillesum-scholiere Milou Berends, om hardloopschoenen tot batterij-opladers te promoveren, is niet alleen technologie maar ook kunst. En ik probeerde me het supermooie apparaat voor te stellen dat de uit Deventer afkomstige student Ids Kersten heeft uitgekiend: een fresnel-lens gecombineerd met een zonnecollector als ingenieuze temperatuurregelaar in kascomplexen.
De uiteindelijke winnaar, Pim Duterloo uit Voorst, had iets bedacht tegen lekkages in persluchtleidingen. Ook de technologie lijkt zich langs evolutionaire lijnen te voltrekken: zoals de natuur een plant bijvoorbeeld steeds beter wapent tegen insectenvraat, zo wapent in dit geval Pim die leidingen tegen lekkages.



Mijn jongensdroom was het een vliegtuig te ontwerpen, gemaakt van veren. Veren worden tot de meest briljante natuurlijke ‘uitvindingen’ gerekend: zij zorgden ervoor dat de dinosauriërs niet uitstierven maar verder door het leven gingen… als vogels. Vliegtuigen zijn met hun herrie en hun enorme luchtvervuiling onderhand de dinosauriërs onder de menselijke uitvindingen, kortom: een aardige cleantech-uitdaging.

Zo’n lesje in duurzaamheid lijkt me geschikt om de grootste politieke dinosauriërs – zij die nog geloven in fossiele brandstof – op het rechte pad te brengen. Ik geef mijn toekomst graag in de schone handen van slimme studenten.







sander grootendorst / de stentor © 2017

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *