Ga naar de inhoud

Nieuwe vijandjes processierups

Lastig als leek te ontdekken, maar gelukkig zijn er biologen. In het nieuwste nummer van insectentijdschrift Entomologische berichten staat een artikel over een lid van de familie bronswespen, bijna te minuscuul voor het blote oog. De larven van deze specifieke soort, Anastus bifasciatus, ontwikkelen zich in de eitjes van de eikenprocessievlinder. Een natuurlijke bestrijder dus van de rupsen met hun irritante haartjes die zo kunnen jeuken als je ze op je lichaam krijgt. De bronswespen werden niet door de mens geïntroduceerd, ze zijn hun gastheren – eikenprocessierupsen dus – zelf achternagereisd. In 2019 schreef ik in weekkrant Achterhoek Nieuws al over de kleine poppenrover, een kever die zich tegoed doet aan de rupsen van nachtvlinders, waaronder die van de eikenprocessievlinder. De kever is sinds enkele jaren aan een opmars bezig. De natuur roept haar eigen hulptroepen in en maant de mens als het ware tot geduld: bestrijding met chemische troep is niet nodig, de redding is altijd nabij.
Over geduld gesproken: Een van de auteurs van het artikel, Silvia Hellingman, zocht ‘ruim tien jaar tevergeefs naar eiparasitoïden van de eikenprocessierups’. In 2021 was het eindelijk bingo. Weer een andere volhouder, de Limburger Henry Kuppen, verzamelde de eierpakketjes in de eikenbomen.
Niet dat de bronswespen de eikenprocessierups al massaal op de huid zitten, maar het begin is er. En, zoals de biologen schrijven: ‘Alle beetjes helpen.’ De poppenrovers zijn er ook nog. En de koolmezen.

Bron: Entomologische berichten, april 2022, blz. 56-59

Eikenprocessierupsen in hun spinsel.

© 2022 sander grootendorst

Hulpje in de natuurhuishouding

 


Als blijk van waardering en ter ondersteuning van natuurvertaler.nl kun je een bedrag naar keuze overmaken:

Betaling geschiedt veilig via iDeal of PayPal
Of rechtstreeks overmaken naar NL96ASNB0707472814 ten name van Natuurvertaler.
Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Vragen, opmerkingen? Vul dan het contactformulier in.