Site pictogram natuurvertaler

Nieuws/agenda

NIEUWS/AGENDA

2023

zal:

18 december Tijdschrift Oer 50 verschijnt. Mag bijdragen met een verhaal over/met Bert Wagendorp n.a.v. zijn boek Phoenix en een essay als vervolg op het artikel in Oer 49 over het belang van oude waterlopen.

25 november Brummen, boekhandel Bosman, 16.45 uur: presentatie GeitenPers-boekje Buitenspel, geschreven door Ap Dijksterhuis.

22 november Derde bijdrage in de rubriek Dicht (alle edities Achterhoek Nieuws) als een van de vier Dichters des Achterhoeks

[herfst] Zutphen. In een nieuwe ets neemt kunstenaar Wim van der Meij een kort gedicht op dat ik over zijn vak schreef.

was

25 oktober “Overdracht”, tweede bijdrage in de rubriek Dicht (alle edities Achterhoek Nieuws) als een van de vier Dichters des Achterhoeks.

18 oktober Tijdschrift Oer 49 verschijnt. Mocht bijdragen met een vraaggesprek met de Doetinchemse amateurhistoricus Theo Rougoor en het artikel ‘Oude waterlopen hebben de toekomst’.

14 oktober. Gelselaar, kerk 19.30 uur. Korte lezing over het sonnet op de vijfde editie poëzieavond Gelselaar. Maakte samen met Otteline van Panthaleon van Eck (Zutphen) en Barbara Pavinati (Lichtenvoorde) deel uit van de jury.

14 oktober. Aandacht voor het Zutphens Liedboek tijdens de Museumnacht. Door dubbele agenda moest ik afhaken. Heb huidig stadsdichter Wolfram Reisiger en voormalig stadsdichter Eke Mannink voorzien van info. Zij nemen het ‘Zutphens Liedlab’ over. 

25 september “Plaatselijk heelal”, eerste bijdrage in de rubriek Dicht (alle edities Achterhoek Nieuws) als een van de vier Dichters des Achterhoeks. Daarna vierwekelijks.
26 augustus Vierakker, Theetuin. Presentatie nieuwe dichtbundel Jouw nectar is mijn inkt. Eerste exemplaar uitgereikt aan Wim Eikelboom, auteur van het boek Geen dag zonder de IJssel. Bij deze gelegenheid werd bekendgemaakt dat ik Hans Mellendijk mag opvolgen als een van de vier Dichters des Achterhoeks.
20 juli De derde editie van de wekelijkse cultuurnieuwbrief van Achterhoek Nieuws samengesteld. Er zijn vier samenstellers, aan mij dus eens in de vier weken de eer.
11 juli Was gids bij wandeling door binnenstad langs gevels met gedichten. Seizoensafsluiting medewerkers de Muzehof.
juni/juli  Op de website van Contact/Achterhoek Nieuws dagelijks (weekeinde optioneel) een eigen nieuwsbericht over een Zutphens onderwerp. Project Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ).
4 juni Ulft, DRU. Deelname aan ‘dichterspodium’ tijdens laatste editie Achterhoek Spektakel Toer.
21 april Soest, gemeentehuis. Derde geworden bij driejarige Poëzieprijs in Soest. Juryvoorzitter Vrouwkje Tuinman
19 april Lichtenvoorde, bibliotheek. Cursus Achterhoeks en literatuur, onder auspiciën van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, verzorgd door Arend Heideman (over H.W. Heuvel) en mij (over A.C.W. Staring).
15 maart Doetinchem/Zutphen. In de nieuwe Oer een artikel over De ramp met de Phoenix, een podcast van de Winterswijkse Joske Meerdink.
21 februari Vorden. Weekkrant Contact Bronckhorst-Noord plaatst het gedicht Harmonie Vorden. Weekkrant Berkelbode plaatst het interview met de nieuwe dorpsdichter van Almen.
15 februari Almen, museum STAAL Interview met auteur Bas Steman over zijn laatste twee romans.

2022

21 december De bijdrage getiteld Boerenkool is de laatste in de reeks OerendSmart. Achterhoek Nieuws zet de rubriek stop.
16 december
 Zutphen, Dat Bolwerck. Toespraak op afscheidsbijeenkomst burgemeester Annemieke Vermeulen.
15 december [Doetinchem/Zutphen], verschijning nieuwe Oer. Daarin mijn bijdragen over de vergeten schrijver/onderwijzer Christiaan te Winkel en over maquettebouwer Constant Willems. 
19 november Brummen, Primera Bosman: Presentatie nieuw GeitenPers-boekje. Auteur: Gerdien Verschoor.
12 november Gelselaar, hervormde kerk: Bijeenkomst n.a.v. geplande boekpublicatie over het negende-eeuwse zwaluwgedicht van de latere bisschop Radboud. Met medewerking van streektaalkenner/troubadour Hans Keuper en gymnasiasten van het Marianum in Groenlo.
11 november Arend Heideman plaatst op zijn YouTubekanaal het gedicht Zwaluw, taluw, dat ik insprak bij muziek van Philip Glass.
2 november Doetinchem, Scholengemeenschap Brewinc. Cursus Achterhoeks en literatuur, onder auspiciën van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, verzorgd door Arend Heideman (over H.W. Heuvel) en mij (over A.C.W. Staring).
28 oktober [Doetinchem/Zutphen], verschijning eerste nummer van tijdschrift Oer na doorstart.
8 oktober
Gelselaar, hervormde kerk: ‘Poëziefestijn’. Het thema dit jaar: Mijn taal. Inzendingen in het Nederlands, in Nederlandse en Vlaamse dialecten en in het Fries en Zuid-Afrikaans. Info: stichtingportfolio.nl
8 oktober Zutphen, Vincent Peppelenbosch neemt afscheid van Dat Bolwerck. Met een kleine bijdrage van de voormalige huisdichters (Vlinderwerk).
1 oktober Zutphen, bijdrage aan nieuwsbrief De bladwijzer van Bomenstichting Zutphen e.o.
26 juni 
Zutphen, Barlhezekwartier,  ‘De schatkist van Barlheze’ IV. Kunstenaars met een atelier in deze wijk hebben kleinoden gemaakt die passen in een kistje. Belangstellenden kunnen het op de zondagen tot en met juni successievelijk vullen. Van mij ook een bijdrage. Voordracht gedichten in het restaurant van Mrs. Janet aan de Spiegelstraat. 
29 mei Zutphen, Barlhezekwartier, ‘De schatkist van Barlheze’ III. Kunstenaars met een atelier in deze wijk hebben kleinoden gemaakt die passen in een kistje. Belangstellenden kunnen het op de zondagen tot en met juni successievelijk vullen. Van mij ook een bijdrage. Voordracht gedichten in het restaurant van Mrs. Janet aan de Spiegelstraat. 
24 april Zutphen, Barlhezekwartier, ‘De schatkist van Barlheze’ II. Kunstenaars met een atelier in deze wijk hebben kleinoden gemaakt die passen in een kistje. Belangstellenden kunnen het op de zondagen tot en met juni successievelijk vullen. Van mij ook een bijdrage. Voordracht gedichten in het restaurant van Mrs. Janet aan de Spiegelstraat. 
27 maart 
Zutphen, Barlhezekwartier. ‘De schatkist van Barlheze’ I. Kunstenaars met een atelier in deze wijk hebben kleinoden gemaakt die passen in een kistje. Belangstellenden kunnen het op de zondagen tot en met juni successievelijk vullen. Van mij ook een bijdrage. Voordracht gedichten in het restaurant van Mrs. Janet aan de Spiegelstraat. 
26 maart Eerbeek, bibliotheek. Presentatie nieuw boekje De GeitenPers, geschreven door Alexander Reeuwijk, getiteld Piet. Zo heette de kasuarisvogel van het biologenechtpaar Max en Anna Weber; ze woonden in Eerbeek.
23 maart Op verzoek van Stichting Zutphen Literair ‘stadsgedicht’ geschreven. Staat vandaag in weekkrant Contact.
22 maart Neede. Onthulling beeld van de zeventiende-eeuwse dichter-dominee Willem Sluiter bij de kerk. Met deelname van de Leeuwerikschool. Beeldhouwer is Anton ter Braak. Musicus Bennie Waanders en ik schreven een liedje dat de kinderen hebben gerepeteerd. Ik mocht een feestrede houden, getiteld Duizend leeuweriken.
16 maart Almen, Museum Staal. Cursus Achterhoeks en literatuur, onder auspiciën van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, verzorgd door Arend Heideman (over H.W. Heuvel) en mij (over A.C.W. Staring).
7 maart 2022 Workshop poëzie voor leerlingen aan de Leeuwerikschool (speciaal onderwijs) in Neede.
30 januari 2022 Almen, Museum Staal. Kleine poëtische bijdrage aan verkiezing nieuwe dorpsdichter. AFGELAST in verband met coronamaatregelen.

2021
18 november Zutphen, hotel Broederenklooster, 20.00 uur: Literair Café. Met onder meer mijn interview met literatuurwetenschapper Jeroen Dera. AFGELAST in verband met coronamaatregelen.
27 oktober Almen, Museum STAAL. Cursus Achterhoeks en literatuur, onder auspiciën van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers verzorgd door Arend Heideman (over H.W. Heuvel) en mij (over A.C.W. Staring). Herhaling: 16 maart 2022.
24 oktober Bijeenkomst Vrienden van Boekhandel Lovink in Gudulakerk Lochem ter gelegenheid van het   175-jarig bestaan van de winkel. Presentatie feestbundel, waarin een bijdrage van mij, getiteld Gierzwaluw en bosdolfijn.
9 oktober Jaarlijks poëziefestijn Gelselaar, onderdeel van de Appeldag. Ik hield een lezing rond het thema zwaluwen en poëzie. Terugkijken: appeldag.blogspot.nl
september Kreeg het verzoek van boekhandel Van Someren & Ten Bosch in Zutphen om in elk van de komende vijf afleveringen van de tweemaandelijkse nieuwsbrief een natuurgedicht naar keuze onder de aandacht te brengen, te beginnen in september. 
29 augustus Droeg als helft van Vlinderwerk met een poëtisch intermezzo bij aan IJsselfilmfestival in Terwolde.
13 juni Tuin Dat Bolwerck 14.00-17.00 ›Poëziefeest‹. Vijf lezingen over poëzie en samenleving. Ik mocht vertellen over dichtkunst en natuur. De overige deelnemers: Jet Rotmans (poëzie en beeldende kunst), Hans van Stralen (poëzie en angst), Ton Lathouwers (poëzie en zen), Maya Lievegoed (poëzie en motivatie; zij zette zich achter de piano). 
11 juni Kreeg een exemplaar overhandigd van een nieuwe bundel van Eke Mannink, getiteld Lessen in lockdown, onderwijspoëzie. Vormgeving Frank ten Brink. Uitgeverij Elikser.
14 april In weekkrant Contact, editie Zutphen-Warnsveld, een pagina gewijd aan de in WOII gevallen Hovenaren. Daarbij werd het gedicht Ingelijst geplaatst dat ik op verzoek van herdenkingscomité De Hoven heb geschreven.
25 maart Redactielid Ineke Hissink overhandigde het eerste exemplaar van het Zutphens vrijheidsmagazine aan wethouder Laura Werger. 
10 maart De eerste aflevering van de tweewekelijkse poëzierubriek in weekkrant Contact, editie Zutphen- Warnsveld verschijnt, te vullen onder auspiciën van Dichtersgilde Zutphen. De gildeleden zijn: Eke Mannink, Pieter Bas Kempe en Sander Grootendorst. Zij leveren verbindende tekst, geen gedichten.
3 maart Een pagina met door lezers geschreven uitvaartpoëzie verscheen in weekkrant Contact/ Achterhoek Nieuws, een initiatief van uitvaartonderneemster Lot Rohde. Ik mocht met haar de inzendingen jureren. 
20 januari Artikel voltooid over A.C.W. Staring. Hoofdstuk in een cursusboek over de Achterhoek en zijn taal, in opdracht van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Doetinchem.
4 januari Het nieuwe bestuur van de Roode Bioscoop in Amsterdam maakt bekend dat het theater wordt voortgezet en dat artistiek leider, zijnde mijn broer Martijn Grootendorst, weer in genade is aangenomen.

NIEUWS/AGENDA 2020

30 december, als vervanger van de door ziekte verhinderde A.L. Snijders aan mij de eer om aan mij de eer om voor Contact/Achterhoek Nieuws de zkv’s te beoordelen, ingezonden door lezers die meedingen naar Tante Rikie’s tweede onmundig mooie verhalenboek en het winnende verhaal voor te dragen, hetgeen op video is vastgelegd.
13 december, Brummen, het Oude Postkantoor. Presentatie nieuwe GeitenPers-uitgave Marx en Multatuli in Brummen, geschreven door Elsbeth Etty. Ik hield een inleiding. 

23 oktober, Eerbeek, zolder Huis te Eerbeek, presentatie nieuwe GeitenPers-uitgave over Jan Mankes, geschreven door Josha Zwaan.
10 oktober, Gelselaar. ›Onuitputtelijk‹. Poëzie en Bentheimer zandsteen. ik hield een lezing over de negentiende-eeuwse Duitse dichter Annette von Droste-Hülshoff . In de plaatselijke kerk zonder publiek. Door Arend Heideman geregistreerd. 
10 juni Eerste aflevering van een nieuwe boekenrubriek in weekkrant Contact | Achterhoek Nieuws. Op de website van de krant ook elke keer een door mij ingesproken audiofragment.

april Eke Mannink bracht samen met vormgever Leonard Burger het bundeltje Voor altijd vallend uit, met als ondertitel Verzen in crisistijd. Er zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar Meer info (ook over het goede doel van de opbrengst): hier.
5 april 
Brummen. Presentatie nieuw uitgave De Geitenpers, geschreven door Menno Tamminga, bij boekhandel Primera Bosman.
AFGELAST ivm coronamaatregelen
25 maart  Zutphen, bibliotheek, presentatie jongerenmagazine over 75 jaar vrede. Ik was coördinator, eindredacteur, leverde foto’s en een gedicht. AFGELAST ivm coronamaatregelen
18 maart Zutphen, Dat Bolwerck, eerbetoon Poëzieclub Kopwit aan ex-stadsdichter Ton Luijten, die vijf jaar geleden overleed. Ik zou een bijdrage leveren. AFGELAST ivm coronamaatregelen
16 maart
 Zutphen, café De Deur. Bij de zevende aflevering van het literair café zou SG Multatuli-biograaf Dik van de Meulen interviewen. (Het is  tweehonderd jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker werd geboren). AFGELAST ivm coronamaatregelen.
17 februari Zutphen, De Deur: Literair Café. Interview met de schrijver Miriam Guensberg. Lees  hier een verslag. 
7 februari, te Amsterdam overhandigde ik het eerste exemplaar van mijn nieuwe proefdichtbundel Werkzame bestanddelen aan mijn zus Judith.
5 februari
 in de edities Zutphen en Deventer van weekblad ›Stedendriehoek‹ verschijnen verschillende door poëzietheater Vlinderwerk aangeleverde pagina’s met foto’s en poëzie.

20 januari Zutphen, De Deur: Literair Café. Interview met de dichter Meity Völke. 
19 januari Zutphen, Dat Bolwerck, opening expositie ›Deutsche Grafik‹. Ik droeg een gedicht voor van Sarah Kirsch, zowel in het Duits als het Nederlands.
14 januari Den Haag. Op initiatief van de Vlinderstichting zijn aan 150 Tweede-Kamerleden evenzovele ingelijste foto’s aangeboden in het kader van de Twitter-actie #Mijnnatuurblijft. Een van de 150 foto’s is door mij gemaakt in juni 2019, van een zwartkopmierenleeuw in natuurgebied Veluwezoom.

13 januari, Olst, Holstohus: presentatie dichtbundel Hasan Kaddour. Lees hier mijn interview met hem in de Stentor.

Mobiele versie afsluiten